Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκτοξεύσουν το δικό τους rover στη Σελήνη

Ελπίζοντας να γίνουν το τέταρτο έθνος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο
04 Οκτωβρίου 2020 11:33
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκτοξεύσουν το δικό τους rover στη Σελήνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σκοπό να εκτοξεύσουν ένα rover για τη Σελήνη το 2024. Η ανακοίνωση έγινε από το Twitter του Αντιπροέδρου της χώρας, του σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum ο οποίος είναι και ο ηγέτης του Dubai. Αν τα καταφέρουν, θα είναι το τέταρτο έθνος μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα που θα καταφέρουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Έως τώρα, προσπάθειες από την Ινδία και το Ισραήλ ήταν ανεπιτυχείς.

Ο Al Maktoum είπε πως το project θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες στα ΗΑΕ και για τη βελτίωση της επιστημονικής έρευνας, ενώ τόνισε πως το όλο project θα αναπτυχθεί αποκλειστικά στη χώρα χρησιμοποιώντας μόνο μηχανικούς από τα Εμιράτα, χωρίς τη βοήθεια δηλαδή εξωτερικών παραγόντων όπως η αποστολή στον Άρη για την οποία είχαν βοήθεια από τους Αμερικανούς. Τέλος, υπογράμμισε πως τα όσα δεδομένα συλλεχθούν θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Η περιοχή που θα προσεληνωθεί το lander δεν ανακοινώθηκε. Το lander θα περιέχει ένα rover το οποίο θα εξερευνήσει περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμα. Το rover βάρους 10 κιλών θα διαθέτει και δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης, μία κάμερα μικροσκοπίου, μία θερμική κάμερα και άλλα επιστημονικά όργανα. Το rover θα ονομαστεί Rashid, από το όνομα του προσφάτως εκλιπόντος πατέρα του σεΐχη και ενός εκ των ιδρυτών των Εμιράτων.