Μάθαμε ακριβώς πόση ακτινοβολία έχει στη Σελήνη
Οι αποστολές Apollo στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 απέδειξαν πως είναι ασφαλές για τον άνθρωπο να περάσει μερικές μέρες στην επιφάνεια της Σελήνης, ωστόσο η NASA δεν έλαβε καθημερινές μετρήσεις για να υπολογίσει για πόσο καιρό μπορεί το πλήρωμα να μείνει με ασφάλεια εκεί. Με τη Σελήνη να είναι ο στόχος για τη δημιουργία βάσεων πριν το άλμα μας στον Άρη, η ακτινοβολία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν οι αστροναύτες.
Τώρα, μία μελέτη Κινέζων και Γερμανών ερευνητών αποκαλύπτει ακριβώς πόση ακτινοβολία θα εισπράξουν οι μελλοντικοί αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι μετρήσεις έγιναν χάρη στο Chang’E lander της Κίνας.
Τα επίπεδα ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Σελήνης λοιπόν αγγίζουν τα 1.369 microsieverts τη μέρα, περίπου 2.6 φορές μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνουν οι αστροναύτες καθημερινά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τα επίπεδα ακτινοβολίας που μετρήσαμε στη Σελήνη είναι 200 φορές υψηλότερα από την επιφάνεια της Γης και πέντε με δέκα φορές υψηλότερη από μία πτήση από τη Νέα Υόρκη στη Φρανκφούρτη. Οπότε αυτό περιορίζει την παραμονή στην επιφάνεια της Σελήνης στους δύο μήνες.
Οι πηγές της ακτινοβολίας είναι πολλές, από κοσμικές ακτίνες και σποραδικά ηλιακά σωματίδια από ηλιακές εκλάμψεις, μέχρι ακτινοβολία γάμα από τις αλληλεπιδράσεις της διαστημικής ακτινοβολίας με το σεληνιακό έδαφος. Η λύση που προτείνουν οι ερευνητές αν θέλουμε να παραμείνουν οι αστροναύτες πάνω από δύο μήνες στη Σελήνη, είναι να δημιουργήσουμε οικήματα τα οποία θα καλύπτονται από 80 εκατοστά σεληνιακού εδάφους.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.