Οι Ιάπωνες θέλουν να καταγράψουν τον Φόβο σε 8K

Ταξίδι μετ’ επιστροφής για την JAXA
21 Σεπτεμβρίου 2020 11:38
Οι Ιάπωνες θέλουν να καταγράψουν τον Φόβο σε 8K

Η Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) συνεργάστηκε με την NHK για να αναπτύξουν μία “Super Hi-Vision Camera” η οποία θα είναι ικανή να καταγράψει 4K και 8K εικόνες από το διάστημα, στα πλαίσια της αποστολής Martian Moons eXploration (MMX). Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία εικόνες υψηλής ανάλυσης 8K από τον Άρη και τους δορυφόρους του. Με το συνδυασμό εικόνων και δεδομένων πτήσης, θα δημιουργηθεί μία συνολική εικόνα του Αρειανού συστήματος, 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Το MMX σκάφος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 2024 με σκοπό να ξεκαθαρίσει την προέλευση των δορυφόρων του Άρη και την εξέλιξή τους στο Αρειανό σύστημα. Θα καταγράψει εικόνες του Άρη, του Δείμου και του Φόβου, ενώ θα προσεδαφιστεί στον Φόβο για να συλλέξει δείγματα επιφανείας. Αυτά θα συμβούν μεταξύ του 2025 και του 2028, ενώ στη Γη αναμένεται να επιστρέψει το 2029.

Εικόνες θα μεταδίδονται στη Γη κατά τη διάρκεια της αποστολής, ωστόσο τα αρχικά αρχεία εικόνας θα αποθηκευτούν σε συσκευή καταγραφής στο σκάφος και θα είναι προσβάσιμα μόνο όταν επιστρέψει το MMX στη Γη. JAXA και NHK θα χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους από προηγούμενες συνεργασίες, όταν έκαναν την πρώτη live μετάδοση από διαστημικό λεωφορείο το 1992, την πρώτη υψηλής ανάλυσης καταγραφή του σεληνιακού orbiter, Kaguya, την 4K καταγραφή του ISS και την πρώτη καταγραφή προσεδάφισης του Hayabusa2.

Tags: