Κίνηση ματ από Κίνα που της εξασφαλίζει λόγο για την πώληση του TikTok

Νέοι κανόνες εξαγωγής τεχνολογίας βάζουν την κυβέρνηση στο παιχνίδι
31 Αυγούστου 2020 09:30
Κίνηση ματ από Κίνα που της εξασφαλίζει  λόγο για την πώληση του TikTok

Οι νέοι κανονισμοί περί εξαγωγής τεχνολογίας από την Κίνα, σημαίνουν θεωρητικά πως οποιαδήποτε πώληση του TikTok από την ByteDance θα χρειαστεί την έγκριση του Πεκίνου. Η Κίνα, ενημερώνοντας τη λίστα με τις τεχνολογίες που είναι απαγορευμένες να εξαχθούν από τη χώρα, συμπεριέλαβε μερικές που διαθέτει το TikTok.

Αν η ByteDance σχεδιάζει να εξάγει σχετικές τεχνολογίες, θα πρέπει να πάρει τις αντίστοιχες άδειες. – Cui Fan, καθηγητής διεθνούς εμπορίου στο Univeristy of International Business and Economics του Πεκίνου

Το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε 23 τεχνολογίες στη λίστα, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες προσφοράς προσωπικών πληροφοριών βασισμένες σε ανάλυση δεδομένων και τεχνολογία διαδραστικού interface τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό που κοινώς θεωρείται το μυστικό όπλο του TikTok και αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα social media, είναι ο μηχανισμός προτάσεών του ο οποίος κρατά τους χρήστες κολλημένους στην οθόνη. Αναλύοντας τη συμπεριφορά του χρήστη, ο αλγόριθμος προτείνει το επόμενο video στην “For You” σελίδα με μεγάλη επιτυχία ανταπόκρισης.

Αυτός ο αλγόριθμος αναπτύχθηκε στην Κίνα, οπότε οποιαδήποτε μεταφορά κωδικών software ή άδειας χρήσης αυτών στο νέο ιδιοκτήτη εκτός Κίνας, θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, καθυστερώντας ή ακόμα και απορρίπτοντας την οποιαδήποτε συμφωνία με αμερικανικών συμφερόντων εταιρία.

Η ByteDance δεν έχει σχολιάσει την απόφαση, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε απλά πως το Πεκίνο θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Tags: