Νέα τεχνολογία στις ηλιακές κυψέλες μπορεί να κάνει αχρείαστες τις μπαταρίες στα smartwatches

Πανάλαφρο και εύκαμπτο
19 Απριλίου 2020 12:01
Νέα τεχνολογία στις ηλιακές κυψέλες μπορεί να κάνει αχρείαστες τις μπαταρίες στα smartwatches

Τα smartwatches και γενικότερα τα wearables ίσως να γίνουν πολύ πιο πρακτικά στο μέλλον, τουλάχιστον από ενεργειακής πλευράς, χωρίς να απαιτούν τη συχνή φόρτισή τους. Ερευνητές ανέπτυξαν μία εύκαμπτη ηλιακή κυψέλη η οποία είναι 10 φορές πιο λεπτή από την ανθρώπινη τρίχα. Είναι τόσο ελαφριά που μπορεί να σταθεί σε ένα λουλούδι (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία εξωφύλλου) και μπορεί να παράγει ενέργεια 9.9W ανά γραμμάριο.

Η συσκευή φαίνεται να είναι και αρκετά ανθεκτική, φτάνοντας τις 20.000 ώρες λειτουργίας με ελάχιστη μείωση των δυνατοτήτων, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να λειτουργήσει για 11.5 χρόνια. Η απόδοση μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, μόλις 13%, αλλά είναι αρκετή για την τροφοδότηση wearable συσκευών. Και η κατασκευή τους είναι εύκολη με τεχνολογία 3D printing.

Τέτοιου είδους τεχνολογίες βέβαια χρειάζονται χρόνια για να φτάσουν στο εμπόριο. Είναι πιθανό όμως στο μέλλον να δούμε wearables με πολύ μικρές ή και καθόλου μπαταρίες που δε θα χρειάζεται ποτέ να συνδέονται σε φορτιστή, ενώ και το μέγεθός τους θα μειωθεί σημαντικά.