Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί για τα smartwatches

Νέα σημαντική ανακοίνωση από το FDA
25 Φεβρουαρίου 2024 13:33
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί για τα smartwatches

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν smartwatches, τα οποία ισχυρίζονται ότι μετράνε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τη νέα επιστολή του FDA, καμία τέτοια συσκευή δεν μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια τις τιμές γλυκόζης στο αίμα.  

“To FDA δεν εγκρίνει και δεν έχει δώσει το “ΟΚ” σε κανένα τέτοιο προϊόν που προορίζεται για τη μέτρηση ή την εκτίμηση στις τιμές της γλυκόζης στο αίμα, από μόνο του.” Μάλιστα, ο οργανισμός έγραψε στην ανακοίνωσή του ότι οι καταναλωτές και οι ασθενείς θα πρέπει να μείνουν μακριά από αυτές τις συσκευές αν θέλουν να μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου τους σωστά. 

Το FDA αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μόνο από εξουσιοδοτημένες συσκευές, όπως είναι το Dexcom G7, το οποίο χρησιμοποιεί βελόνες για την ανάγνωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή φυσικά από κανονική εξέταση σε κάποιο νοσοκομείο. 

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές ανακοινώσεις από το FDA: 

  • Μην αγοράζετε ή χρησιμοποιείτε smartwatches ή smart rings που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτές οι συσκευές μπορούν να πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών αγορών ή απευθείας από κάποιον πωλητή. 
  • Λάβετε υπόψη ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών δεν έχουν ελεγχθεί από τον FDA και η χρήση αυτών των συσκευών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 
  • Εάν η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με μια κατάλληλη συσκευή εξουσιοδοτημένη από την FDA για τις ανάγκες σας. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει και το engadget, η απόκτηση ενός έξυπνου ρολογιού για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, χωρίς η βελόνα να περνάει το δέρμα, θα σήμαινε μια τεράστια ιατρική πρόοδο, ειδικά σε άτομα με διαβήτη. 

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Apple και η Samsung εργάζονται σκληρά πάνω σε τέτοιες τεχνολογίες για τα δικά τους smartwatches. Η Apple σκέφτεται να ενσωματώσει ένα νέο μετρητή γι’ αυτό το λόγο στα Apple Watches, αλλά εδώ και χρόνια προσπαθεί να κάνει καλύτερη την τεχνολογία, έτσι να ώστε να χωράει μέσα στο ρολόι της. Η Samsung, επίσης, διερευνά τρόπους για να ενσωματώσει την τεχνολογία στο Galaxy Ring, ένα νέο προϊόν που ανακοίνωσε πρόσφατα.