Το InSight lander της NASA εντόπισε 450 σεισμούς στον Άρη μέσα σε ένα χρόνο

Είναι όμως πολύ διαφορετικοί από αυτούς της Γης
26 Φεβρουαρίου 2020 11:57
Το InSight lander της NASA εντόπισε 450 σεισμούς στον Άρη μέσα σε ένα χρόνο

Το InSight lander της NASA βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη εδώ και ένα χρόνο και το σεισμόμετρο που ενσωματώνει μας έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Όπως αποκαλύπτει η NASA σε ένα σετ από έξι papers που έδωσε στη δημοσιότητα, το InSight έχει εντοπίσει 450 σεισμούς. Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι σεισμοί αυτοί δε μοιάζουν με αυτούς που έχουμε στη Γη, αλλά μοιάζουν περισσότερο με αυτούς που συμβαίνουν στη Σελήνη.

Ο Άρης δεν έχει τεκτονικές πλάκες όπως η Γη και οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι δονήσεις προέρχονται από ηφαιστειακά ενεργές περιοχές και από μία διεργασία ψύξης του πυρήνα ο οποίος συμπιέζεται.

Επιτέλους για πρώτη φορά διαπιστώσαμε πως ο Άρης είναι σεισμικά ενεργός πλανήτης. Είναι πιθανώς πιο κοντά στο είδος της σεισμικής δραστηριότητας που περιμένει κανείς να βρει μακριά από τις τεκτονικές πλάκες της Γης. Βρισκόμαστε πραγματικά στην ίδια κατάσταση που βρισκόντουσαν οι γεωφυσικοί για την Γη στις αρχές του 1900. Βλέπουμε αυτές τις δονήσεις, χρησιμοποιούμε τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης που έχουμε, αλλά είναι ακόμα μία μυστηριώδης κατάσταση, είμαστε ακόμα στην Άγρια Δύση του να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ πέρα. – Bruce Banerdt, επικεφαλής ερευνητής

Οι σεισμοί στον Άρη φαίνεται να διαρκούν από 5 έως 30 λεπτά και η ένταση περιορίζεται σε κάτω από 4 Ρίχτερ. Είναι πολύ πιο ενεργός σεισμικά από τη Σελήνη αλλά πολύ λιγότερο από τη Γη. Η διάρκειά τους οφείλεται στο ότι ο πλανήτης είναι πολύ πιο ξηρός και διαλυμένος από τις πτώσεις μετεωριτών, με τα σεισμικά κύματα να αντανακλώνται στα μη συμπαγή κομμάτια του. Η ομάδα του InSight ακόμα περιμένει ένα σεισμό αρκετά μεγάλο που να διαπεράσει τον πυρήνα του πλανήτη. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε μία προσομοίωση ενός σεισμού στον Άρη.