Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό

Λήξη συναγερμού στο ΑΧΕΠΑ για το ύποπτο κρούσμα της Θεσσαλονίκης
31 Ιανουαρίου 2020 09:04
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν μερικές μέρες στη Βιέννη, τα αυξανόμενα κρούσματα και κυρίως η μετάδοσή του νέου κορωναϊού σε άλλες χώρες, τον ανάγκασε χτες τελικά να αλλάξει την απόφασή του.

Ο κύριος λόγος δεν είναι για ό,τι συμβαίνει στην Κίνα, αλλά για ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας, οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες να το αντιμετωπίσουν.

Είναι η έκτη φορά μέσα σε μια δεκαετία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ορίζεται ως “ένα ασυνήθιστο περιστατικό το οποίο αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας σε άλλα κράτη μέσω διεθνούς μετάδοσης της ασθένειας και πιθανώς να απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση”.

Στην Ευρώπη έχουν διαπιστωθεί ήδη 4 κρούσματα στη Γερμανία, 5 στη Γαλλία, 1 στη Φινλανδία και μόλις χτες 2 στην Ιταλία. Όσον αφορά τη χώρα μας, υπήρξε ανησυχία για έναν 60χρονο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Wuhan της Κίνας. Ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε πως δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.