Το Parker Solar Probe μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον Ήλιο που εκπλήσσουν τους επιστήμονες

Τα μυστικά των ηλιακών ανέμων
05 Δεκεμβρίου 2019 11:05
Το Parker Solar Probe μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον Ήλιο που εκπλήσσουν τους επιστήμονες

Το Parker Solar Probe βρέθηκε για πρώτη φορά πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα. Αντέχοντας τις υψηλές θερμοκρασίες από απόσταση 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, έφτασε πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ερμή και θα φτάσει ακόμα πιο κοντά στο μέλλον καθώς ταξιδεύει με ταχύτητα 343.000 χλμ/ώρα. Τα δεδομένα που μας πρόσφερε είναι εκπληκτικά.

Καταρχάς οι ηλιακοί άνεμοι δε συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θα περίμεναν οι επιστήμονες. Κοντά στη Γη, τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου εμφανίζονται με σχετικά ομοιόμορφη ροή. Ωστόσο το Parker παρατήρησε πως κοντά στον Ήλιο έχουν ένα δυναμικό σύστημα, όπως μία εκβολή ποταμού λειτουργεί ως ζώνη μετάβασης από το ποτάμι στον ωκεανό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου που απορρέει από τον Ήλιο, οι οποίες αποτυπώνονται στον ηλιακό άνεμο. Είναι σύνηθες φαινόμενο και διαρκεί από δευτερόλεπτα μέχρι λεπτά. Το φαινόμενο δεν παρατηρείται όμως πιο μακριά από την τροχιά του Ερμή και για αυτό το λόγο δεν το γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το Parker εντόπισε επίσης μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία ποτέ δε φτάνουν στη Γη, καθώς και εκρήξεις με ασυνήθιστα υψηλά  επίπεδα βαρέων στοιχείων. Πρόσφερε και τις πρώτες απαντήσεις, αφού απέδειξε πως στα 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα η διαστημική σκόνη μετατρέπεται σε αέριο λόγω της έντονης θερμότητας του Ήλιου.

Τα πρώτα δεδομένα από το Parker αποκαλύπτουν το άστρο μας, τον Ήλιο, με νέους τρόπους που μας εκπλήσσουν. Παρατηρώντας τον Ήλιο από κοντά αντί για πολύ μεγαλύτερη απόσταση, μας δίνει μία άποψη χωρίς προηγούμενο στη σημασία των ηλιακών φαινομένων και πώς μας επηρεάζουν αυτά στη Γη και μας δίνει νέα γνώση σχετικά με την κατανόηση των ενεργών άστρων σε γαλαξίες. Είναι μόνο η αρχή μιας εκπληκτικής εποχής για τους ηλιοφυσικούς με το Parker να είναι η ναυαρχίδα των νέων ανακαλύψεων. – Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής επιστημών στη NASA