Το Parker Solar Probe στέλνει πολύτιμα δεδομένα για τον Ήλιο στη Γη

Επόμενο πέρασμα το Σεπτέμβριο
05 Αυγούστου 2019 09:53
Το Parker Solar Probe στέλνει πολύτιμα δεδομένα για τον Ήλιο στη Γη

Το Parker Solar Probe της NASA κατασκευάστηκε για να πάει πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα και πέτυχε το στόχο του όχι μία αλλά δύο φορές. Τα δεδομένα που συγκέντρωσε είναι ένα χρυσορυχείο για την επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τον Ήλιο μας. Η ομάδα εδάφους στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory έλαβε τα πρώτα 22 gigabytes δεδομένων από τα δύο περάσματα του σκάφους.

Λίγο μετά την εκτόξευση του σκάφους, η ομάδα βρήκε ένα τρόπο να αυξήσει το ρυθμό μετάδοσης δεδομένων και έτσι μπόρεσαν να προγραμματίσουν το Parker Solar Probe απομακρυσμένα, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμα 25GB δεδομένων μεταξύ 24 Ιουλίου και 15 Αυγούστου. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει και τρίτο πέρασμα από τον Ήλιο φτάνοντας στην πιο κοντινή απόσταση από αυτόν την 1η Σεπτεμβρίου.

Η επιστημονική ομάδα θα δώσει τα δεδομένα στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθεί και το τρίτο πέρασμα και ελπίζουν να φέρει απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του άστρου μας, όπως το γιατί η κορώνα του Ήλιου είναι πολύ πιο καυτή από την επιφάνειά του.

Να θυμίσουμε πως το Parker Solar Probe είναι σχεδιασμένο για να πλησιάσει σε απόσταση 6.16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την φωτόσφαιρα, εκεί όπου η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι 250 φορές μεγαλύτερη από όσο στην τροχιά της Γης. Το σύστημα θερμικής προστασίας του έχει πάχος 11.43 εκατοστά και είναι σχεδιασμένο για να προστατεύσει τα υπόλοιπα συστήματα του σκάφους από θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.377 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας τα στους 35 βαθμούς Κελσίου πίσω από την ασπίδα.