Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα διαστημικό σκάφος άγγιξε τον Ήλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Parker Solar Probe μπήκε στο Ηλιακό Στέμμα
16 Δεκεμβρίου 2021 11:52
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα διαστημικό σκάφος άγγιξε τον Ήλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Parker Solar Probe έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που “άγγιξε” τον Ήλιο και συγκεκριμένα την ανώτερη ατμόσφαιρά του γνωστή και ως Ηλιακό Στέμμα. Σύμφωνα με τη NASA, το σκάφος πέρασε σε απόσταση 15 ηλιακών ακτίνων ή περίπου 700.000 χιλιόμετρα, μέσα στο Ηλιακό Στέμμα όπου τα μαγνητικά πεδία ορίζουν τις ηλιακές συνθήκες. Όχι μόνο κατάφερε λοιπόν να επιβιώσει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες αλλά πήρε για πρώτη φορά μετρήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί από την καρδιά του Ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό επίτευγμα μηχανικής και επιστήμης, που θα μας προσφέρει πολύτιμη γνώση για το άστρο μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το Ηλιακό Στέμμα φτάνει από 10 έως 20 ηλιακές ακτίνες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Το Parker Solar Probe εντόπισε τις απαιτούμενες μαγνητικές και σωματιδιακές συνθήκες σε απόσταση 18.8 ηλιακών ακτινών. Κατά την πεντάωρη διάρκεια του περάσματός του από τον Ήλιο, μπήκε και βγήκε από το Ηλιακό Στέμμα αρκετές φορές, αποδεικνύοντας πως η επιφάνεια του στέμματος δεν είναι μία ομαλή καμπύλη.

Να σημειώσουμε πως το Parker Solar Probe ταξιδεύει με την υψηλότερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ανθρώπινο κατασκεύασμα, περίπου 700.000 χιλιόμετρα την ώρα. Το επόμενο πέρασμα από τον Ήλιο θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022. Εκτοξεύτηκε το 2018 και κατά τη διάρκεια της επταετούς αποστολής του αναμένεται να περάσει 26 φορές από τον ήλιο.

Παρατηρούμε  τον Ήλιο και το Στέμμα του για δεκαετίες και ξέρουμε πως υπάρχει ενδιαφέρουσα φυσική εκεί που θερμαίνει και επιταχύνει το πλάσμα των ηλιακών ανέμων. Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με ακρίβεια ποια φυσική είναι αυτή. Με το Parker Solar Probe να πετά μέσα στο Στέμμα, θα πάρουμε τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις για τις εσωτερικές διεργασίες αυτής της μυστηριώδους περιοχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters.