Απεβίωσε ο ηλιοφυσικός Eugene Parker, "πατέρας" του Parker Solar Probe

Ο επιστημονικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός λαμπρού μυαλού
17 Μαρτίου 2022 09:05
Απεβίωσε ο ηλιοφυσικός Eugene Parker, "πατέρας" του Parker Solar Probe

Ο Dr. Eugene Parker απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών και ο επιστημονικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός λαμπρού μυαλού που προώθησε τη μελέτη του Ήλιου. Ο Dr. Parker ανέπτυξε τη θεωρία για την πρόβλεψη των ηλιακών ανέμων από τη δεκαετία του ’50 και καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του πρόσφερε ιδέες και απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις διεργασίες του Ήλιου και των υπόλοιπων άστρων στο σύμπαν.

Μάλιστα, το 2018, η NASA εκτόξευσε το Parker Solar Probe, το πρώτο διαστημικό σκάφος που πήρε το όνομά του από κάποιον που βρίσκεται ακόμα εν ζωή. Το σκάφος μάς έχει προσφέρει και συνεχίζει να μας προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Ήλιου, εμβαθύνοντάς μας την κατανόησή μας για το άστρο μας, ενώ τον Δεκέμβριο έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που άγγιξε την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Όποιος ήξερε τον Dr. Parker ήξερε πως είναι οραματιστής. Ήταν τιμή μου που στάθηκα δίπλα του στην εκτόξευση του Parker Solar Probe και λάτρευα να μοιράζομαι μαζί του τα εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα και να βλέπω το πρόσωπό του να φωτίζεται με κάθε νέα εικόνα και σειρά δεδομένων που του έδειχνα. Θα μου λείψει ο ενθουσιασμός του και η αγάπη του για το Parker Solar Probe. Παρόλο που ο Dr. Parker δεν είναι άλλο μαζί μας, οι ανακαλύψεις του και η κληρονομιά του θα ζήσουν για πάντα. – Nicola Fox, διευθύντρια τμήματος ηλιοφυσικής στη NASA

Στην παρακάτω εικόνα, ο Dr. Parker παρακολουθεί την εκτόξευση του Parker Solar Probe τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου 2018, με την Fox να στέκεται πίσω του. Το Parker Solar Probe είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας στον Ήλιο και το μόνο σκάφος που έχει πλησιάσει τόσο κοντά στο άστρο μας.

Ο τομέας της ηλιοφυσικής υπάρχει κατά κύριο λόγο εξαιτίας του Dr. Parker. – Thomas Zurbuchen, επικεφαλής επιστημονικών τμημάτων της NASA