Ακούστε για πρώτη φορά τα απόκοσμα ραδιοκύματα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης (ΒΙΝΤΕΟ)
Κατά το σύντομο πέρασμά του από την Αφροδίτη, το Parker Solar Probe της NASA κατέγραψε ραδιοκύματα φυσικής προέλευσης που αποκάλυψαν πως το διαστημικό σκάφος είχε περάσει μέσα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Συγκεκριμένα βρέθηκε 833 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης, στα πλαίσια της ιονόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μέτρηση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης εδώ και 30 χρόνια και αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, επιβεβαιώνει πως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης περνούν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.
Οι Γη και η Αφροδίτη χαρακτηρίζονται πολλές φορές ως δίδυμοι πλανήτες αφού δημιουργήθηκαν με τις ίδιες διεργασίες και μοιράζονται πολλά κοινά. Είναι και οι δύο βραχώδεις, με παρόμοιο μέγεθος και δομή. Ωστόσο ο δρόμος τους χώρισε μετά τη γέννησή τους. Η Αφροδίτη δε διαθέτει μαγνητικό πεδίο, η επιφάνειά της βράζει με θερμοκρασίες που μπορούν να λιώσουν μόλυβδο και ένα σκάφος θα επιζούσε μόλις μερικές ώρες εκεί. Η μελέτη όμως της “κόλασης” που ονομάζεται Αφροδίτη είναι απαραίτητη για να καταλάβουν οι επιστήμονες πώς εξελίχθηκαν αυτοί οι δίδυμοι και τι κάνει ένα πλανήτη κατοικήσιμο.
Κατά το πέρασμα λοιπόν από την Αφροδίτη, το Parker Solar Probe χρησιμοποίησε το όργανο FIELDS για να ανιχνεύσει και να καταγράψει ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων. Όπως και η Γη, έτσι και η Αφροδίτη διαθέτει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο επίπεδο αερίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στην ιονόσφαιρα. Αυτή η "θάλασσα" αερίων και πλάσματος εκπέμπει φυσικά ραδιοκύματα τα οποία κατέγραψε το SHIELDS.
Οι επιστήμονες συνέκριναν το σήμα με τις μετρήσεις που είχαν από το 1992 για να υπολογίσουν την πυκνότητα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Ανακάλυψαν λοιπόν πως η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτότερη τώρα από ότι ήταν το 1992. Η ομάδα πιστεύει πως αυτό οφείλεται στους ηλιακούς κύκλους και πως η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με αυτούς. Γίνεται πιο πυκνή όταν υπάρχει μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα και λεπτότερη στην ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον 11ετή κύκλο.
Υπάρχουν δύο θεωρίες ως προς το λόγο που ο ηλιακός κύκλος έχει τέτοια επίδραση στην ιονόσφαιρα της Αφροδίτης. Ο ένας είναι πως η ιονόσφαιρα διαρρέει στο διάστημα με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου. Ο δεύτερος είναι πως το ανώτερο όριο της ιονόσφαιρας συμπιέζεται σε χαμηλότερο υψόμετρο κατά το ηλιακό ελάχιστο. Αυτό αποτρέπει τα ιονισμένα άτομα να μετακινηθούν από την πλευρά της ημέρας στην πλευρά της νύχτας του πλανήτη, με αποτέλεσμα ένα λεπτότερο στρώμα ιονόσφαιρας στη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης. Οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με μελλοντικές αποστολές.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Geophysical Research Letters.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.