Ο da Vinci δικαιώνεται για τη γέφυρά του, 500 χρόνια μετά από επιστήμονες του MIT
Στις αρχές του 1500 μ.Χ. ο Leonardo da Vinci σχεδίασε μία γέφυρα για τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να συνδέσει την Κωνσταντινούπολη με τον Γαλατά. Το σχέδιο απορρίφθηκε καθώς ήταν πολύ ριζοσπαστικό για την εποχή του και υπήρχαν φόβοι πως η κατασκευή δε θα αντέξει και θα καταρρεύσει. Τώρα, 500 χρόνια μετά, έρχεται η δικαίωση από ερευνητές του MIT οι οποίοι απέδειξαν πως η γέφυρα θα κρατούσε.
Η πρόταση του da Vinci ήταν εντελώς διαφορετική από τις γέφυρες της εποχής. Θα είχε 218 μέτρα μήκος και θα αποτελούνταν από πεπλατυσμένα τόξα αρκετά ψηλά για να περάσει ένα ιστιοφόρο από κάτω της. Αν γινόταν πραγματικότητα θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα του κόσμου με τεράστια διαφορά (10 φορές μεγαλύτερη), αλλάζοντας για πάντα την αρχιτεκτονική αφού το σχέδιο του da Vinci δεν εφαρμόστηκε σε γέφυρες παρά 300 χρόνια μετά.
Οι ερευνητές του MIT συγκέντρωσαν τα έγγραφα του da Vinci, έλαβαν υπόψη τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής της εποχής, καθώς και τις γεωγραφικές συνθήκες του Κεράτιου κόλπου – γνωστός τότε ως Χρυσόν Κέρας. Χρησιμοποιώντας 126 κομμάτια δημιούργησαν ένα μοντέλο της γέφυρας με κλίμακα 1 προς 500. Ανακάλυψαν πως η γέφυρα θα κρατούσε “μόνο και μόνο λόγω της συμπίεσης”. Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν πως η γέφυρα θα άντεχε ακόμα και σε δυνατούς ανέμους ή ακόμα και σεισμούς, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις γέφυρες της εποχής.
Η δύναμη της γεωμετρίας είναι αυτό που το κάνει να λειτουργεί. Είναι πολύ δυνατή κατασκευή. Ήταν μία ζωγραφιά που έκανε σε 50 δευτερόλεπτα ή ήταν κάτι που έκατσε και σκέφτηκε αρκετά; Είναι δύσκολο να ξέρουμε.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.