Επιστήμονες του MIT εξηγούν γιατί τα μπισκότα OREO δε χωρίζονται ποτέ ακριβώς στη μέση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φάει κάποιος ένα μπισκότο OREO και σίγουρα ένας από τους δημοφιλέστερους είναι να το χωρίσεις στα δύο. Αν όμως το έχετε δοκιμάσει, μάλλον θα έχετε παρατηρήσει πως η κρέμα σχεδόν πάντα καταλήγει ολόκληρη στη μία από τις δύο πλευρές!
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων του MIT έρχεται να δώσει τη λύση για τους «OCDάδες», αφού κατασκεύασε ένα περίτεχνο αξεσουάρ που μπορεί να κόψει τα μπισκότα στη μέση, με ακριβώς τη μισή κρέμα στην κάθε πλευρά.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, η συσκευή τους ονομάζεται Oreometer και χρησιμοποιεί λαστιχάκια και κέρματα για να ελέγξει τη ροπή που εφαρμόζεται στην κάθε πλευρά, καθώς στρίβεται το μπισκότο. Δεξιά και αριστερά του υπάρχει από ένας θάλαμος και έτσι όταν προστεθούν αρκετά κέρματα στον έναν από τους δύο, το μπισκότο χωρίζεται με ακρίβεια στη μέση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από διεξοδικές δοκιμές με πάρα πολλά διαφορετικά Oreo, ακόμη και με αυτά που έχουν διπλή γέμιση, οι επιστήμονες κατέληξαν πως πράγματι η κρέμα μένει στη μία πλευρά στις περισσότερες περιπτώσεις. Συγχρόνως διαπίστωσαν πως η ταχύτητα περιστροφής παίζει σημαντικό ρόλο, αφού όσο πιο γρήγορα γίνει η απόπειρα, τόσο περισσότερη δύναμη χρειάζεται για να χωριστεί στα δύο το μπισκότο. Περιέργως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κρέμα διαχωρίζεται πιο ομοιόμορφα στα παλαιότερα κουτιά μπισκότων.
Για ποιο λόγο η κρέμα δεν πάει και στις δύο πλευρές;
Όπως εξηγεί η Crystal Owens, υποψήφια διδάκτωρ μηχανολογίας του MIT, η διαδικασία κατασκευής μάλλον σχετίζεται με το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, τόνισε:
Τα βίντεο της διαδικασίας κατασκευής δείχνουν ότι βάζουν την πρώτη γκοφρέτα κάτω και μετά τοποθετούν μια μπάλα κρέμας σε αυτή τη γκοφρέτα, πριν βάλουν τέλος τη δεύτερη γκοφρέτα από πάνω. Προφανώς αυτή η μικρή χρονική καθυστέρηση μπορεί να κάνει την κρέμα να κολλήσει καλύτερα στην πρώτη γκοφρέτα.
Ποια είναι η λύση;
Πέρα από την συσκευή που κατασκεύασαν, οι ερευνητές έδωσαν και μια πιο πρακτική λύση. Συγκεκριμένα, επισήμαναν πως αν το εσωτερικό των μπισκότων είχε λίγο πιο τραχιά επιφάνεια, ενδεχομένως η κρέμα να γαντζωνόταν καλύτερα και στις δύο πλευρές και έτσι να διαχωριζόταν πιο ομοιόμορφα κατά τον διαχωρισμό.
Τα πραγματικά οφέλη της έρευνας
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την απάντηση στο αιώνιο αυτό ερώτημα, η συγκεκριμένη έρευνα έχει και άλλη μια χρησιμότητα. Όπως επισημαίνει η Owens, τα υγρά των 3D printing εκτυπωτών συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία υλικών με τα την κρέμα των Oreo. Επομένως, η κατανόησή της μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων υλικών εκτύπωσης για ευέλικτα ηλεκτρονικά.
Η ερευνητική ομάδα ανάρτησε ένα paper που εξηγεί αναλυτικά τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.