Η Mona Lisa κρύβει ένα...θανατηφόρο μυστικό!

Ένα ακόμη μυστικό της έρχεται στην επιφάνεια
18 Οκτωβρίου 2023 01:10
Η Mona Lisa κρύβει ένα...θανατηφόρο μυστικό!

To 2023 φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του και τώρα, ένα ακόμη μυστικό της Μόνα Λίζα, μόλις ανακαλύφθηκε!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πρόσφατες μελέτες έφεραν στο φως ένα ακόμη μυστικό σχετικά με το εμβληματικό αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που είναι γνωστό και ως Τζιοκόντα, ή ως το Πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι. Ερευνητές από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης με περίθλαση ακτίνων Χ και υπέρυθρη φασματοσκοπία, εντόπισαν ένα μοναδικό μείγμα χρωστικών ουσιών κάτω από την επιφάνεια του πίνακα, μεταξύ των οποίων και ένα κρυμμένο, τοξικό μυστικό!

Συγκεκριμένα, ενώ βρέθηκαν οι αναμενόμενες ουσίες όπως το λάδι και ο λευκός μόλυβδος, η ομάδα εντόπισε επίσης στο μικροδείγμα και μια σπάνια ένωση, τον πλουμπονακρίτη. Η ένωση αυτή προκύπτει από μια αντίδραση μεταξύ του λαδιού και οξειδίου του μολύβδου(ΙΙ) (PbO), γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ντα Βίντσι το χρησιμοποίησε στο έργο του.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Ο Λεονάρντο πιθανότατα επιδίωξε ένα παχύρρευστο χρώμα ιδανικό για την κάλυψη του ξύλινου πίνακα της Μόνα Λίζα, εμπλουτίζοντας το λάδι με σημαντικές ποσότητες οξειδίου του μολύβδου(ΙΙ), PbO".

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το οξείδιο του μολύβδου είναι μια επικίνδυνη χημική ένωση, αφού μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής. Προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Επηρεάζει τους ιστούς των ούλων, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα νεφρά, το αίμα και το αναπαραγωγικό σύστημα!

Το θραύσμα χρώματος από το βασικό στρώμα της Μόνα Λίζα που αναλύθηκε από τους επιστήμονες, ίσα που ήταν ορατό με γυμνό μάτι, αφού είχε μόλις λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή μιας ανθρώπινης τρίχας, και προερχόταν από το πάνω δεξί άκρο του πίνακα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ατομική του δομή του χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ σε ένα σύγχροτρο, ένα μεγάλο μηχάνημα που επιταχύνει τα σωματίδια σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός. Αυτό τους επέτρεψε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη χημική του σύσταση το.

Η μυστική συνταγή του ντα Βίντσι

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις υποστηρίζουν την μακροχρόνια υπόθεση ότι ο ντα Βίντσι χρησιμοποιούσε το οξείδιο του μολύβδου(ΙΙ) ως θεμέλιο στρώμα στους πίνακές του, όντας ένα από τα μυστικά του. Η ίδια ένωση ανιχνεύθηκε σε πολλαπλά μικροδείγματα και από τον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι. Ωστόσο, τα γνωστά γραπτά του αναφέρονται στο PbO μόνο στο πλαίσιο θεραπειών για το δέρμα και τα μαλλιά.

Για την ιστορία, εν λόγω χημική ένωση βρέθηκε επίσης και στο έργο του Ρέμπραντ "Η νυχτερινή σκοπιά", που ζωγραφίστηκε το 1642, υποδεικνύοντας ότι ο Ολλανδός καλλιτέχνης μπορεί να υιοθέτησε μια παρόμοια τεχνική σχεδόν 150 χρόνια μετά τον ντα Βίντσι.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο χημικός Victor Gonzalez του Institut de Recherche de Chimie Paris δήλωσε:

"Ο Leonardo ήταν ένας μανιώδης πειραματιστής. Κάθε πίνακάς του παρουσιάζει ξεχωριστές τεχνικές αποχρώσεις".

Φυσικά, η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αδιάκοπη καινοτομία του ντα Βίντσι, ο οποίος διέπρεψε σε διάφορους τομείς πέρα από τη ζωγραφική, όπως στα μαθηματικά, στη χημεία και στη μηχανική.