Επιστήμονες φωτογραφίζουν για πρώτη φορά την κβαντική διεμπλοκή 

Αναμένεται πρόοδος στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών

Επιστήμονες φωτογραφίζουν για πρώτη φορά την κβαντική διεμπλοκή

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν μία εικόνα κβαντικής διεμπλοκής. Η διεμπλοκή Bell δημοσιεύθηκε στο Scientific Advances από φυσικούς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και αποτυπώνει δύο φωτόνια τα οποία αλληλεπιδρούν και μοιράζονται τη φυσική τους κατάσταση για μια στιγμή.

Στην κβαντική διεμπλοκή δύο σωματίδια που δημιουργήθηκαν μαζί παραμένουν συνδεδεμένα ανεξαρτήτως του χώρου που μεσολαβεί μεταξύ τους και αν συμβεί κάτι στο ένα, το άλλο αντιδρά ακαριαία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όχι μόνο στο μικρόκοσμο αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες, υποδεικνύοντας πως η πληροφορία είτε μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα είτε πως τα αντικείμενα βρίσκονται πάντα σε “επαφή”, αλλάζοντας την αντίληψή μας για το χώρο.

Για να καταγράψουν την εικόνα οι φυσικοί κατασκεύασαν ένα σύστημα που εκτοξεύει δέσμες διεμπλεκόμενων φωτονίων από μία κβαντική πηγή φωτός πάνω σε “μη συμβατικά αντικείμενα”. Έπειτα το φως περνά από υγρούς κρυστάλλους οι οποίοι αλλάζουν τη φάση των φωτονίων που τα διαπερνάνε. Μία κάμερα ικανή να ανιχνεύσει φωτόνια κατέγραψε τη φωτογραφία ενός φωτονίου σε διεμπλοκή με ένα άλλο.

Η κβαντινική διεμπλοκή είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της κβαντικής μηχανικής και οι επιστήμονες θεωρούν πως η απεικόνιση αυτή θα βοηθήσει στην πρόοδο των κβαντικών υπολογιστών και της κρυπτογραφίας.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load