Η Κίνα εγκαθιστά εφαρμογές παρακολούθησης στα κινητά τουριστών

Παρακολουθούν κινήσεις, επαφές και μηνύματα
07 Ιουλίου 2019 10:48
Η Κίνα εγκαθιστά εφαρμογές παρακολούθησης στα κινητά τουριστών

Στο σημερινό ψηφιακό κόσμο, αρκετές είναι οι χώρες που ζητούν τις ψηφιακές σας πληροφορίες για να σας επιτραπεί να εισέλθετε σε αυτές. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, για να πάρει πλέον κάποιος visa πρέπει να παρέχει τα social media προφίλ του, ενώ πολλές φορές η ασφάλεια αεροδρομίου ζητά να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας για έλεγχο. Ωστόσο στην Κίνα, μιας και δε φημίζεται για την προστασία της ιδιωτικότητας, το πήγαν ένα βήμα παραπάνω.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, οι φρουροί των δυτικών συνόρων της εγκαθιστούν στα κρυφά εφαρμογές παρακολούθησης στα τηλέφωνα τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή της Xinjiang. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να υποκλέψουν emails, γραπτά μηνύματα και επαφές και να τα αποστείλουν σε συγκεκριμένο server. Όπως σημειώνει ο Edin Omanovic του Privacy International, αυτό είναι “άκρως ανησυχητικό σε μία χώρα που το να κατεβάσεις τη λάθος εφαρμογή ή το λάθος πολιτικό άρθρο μπορεί να σε οδηγήσει σε κέντρο κράτησης”.

Να σημειώσουμε πως η περιοχή του Xinjiang έχει ταραχθεί στο παρελθόν από βία, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αυξήσει κατακόρυφα τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Εκεί υπάρχει μεγάλος μουσουλμανικός πληθυσμός ο οποίος ελέγχεται με κάμερες, λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Κίνα σε τεχνολογίες παρακολούθησης. Θεωρείται μάλιστα το “πεδίο δοκιμών” νέων τεχνολογιών παρακολούθησης πριν εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές. Οι αντιφρονούντες ή οι ύποπτοι για ισλαμικό εξτρεμισμό οδηγούνται στα περιβόητα κέντρα επανένταξης, τα οποία λειτουργούν εκτός νομικού συστήματος μιας και δε χρειάζεται κάποια δίκη για να καταλήξει κάποιος εκεί.

Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του γιατί το καθεστώς παρακολούθησης της Xinjiang είναι ένα από τα πιο άνομα, διαπεραστικά και δρακόντεια του κόσμου. Τα σύγχρονα συστήματα εξαγωγής το εκμεταλλεύονται αυτό για να χτίσουν μία λεπτομερή αλλά ελλαττωματική εικόνα των ζωών των ανθρώπων. Οι σύγχρονες εφαρμογές, οι πλατφόρμες και οι συσκευές παράγουν τεράστια ποσά δεδομένων τα οποία δε γνωρίζει καν ο κόσμος ή θεωρεί πως τα έχει διαγράψει, όλα όμως μπορούν να βρεθούν στη συσκευή.