Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, στο Λονδίνο (βίντεο)

Εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ
11 Απριλίου 2019 13:00
Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, στο Λονδίνο (βίντεο)

Η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Julian Assange έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ύστερα από σχεδόν 7 χρόνια παραμονής. Λέγεται πως αξιωματούχος της πρεσβείας "κάλεσε την αστυνομία" εντός του κτιρίου και έτσι εκδιώχθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks. Η Βρετανική αστυνομία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προχώρησε στη σύλληψη του Assange, έπειτα από την άρση του καθεστώτος ασύλου. 

Καθώς οι αστυνομικοί οδηγούσαν τον Assange στο περιπολικό, ακούστηκε να φωνάζει: "Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντισταθεί σε αυτή την απόπειρα της διακυβέρνησης του Trump". 

O ιδρυτής του WikiLeaks είναι υπεύθυνος για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, τα οποία είχε στην κατοχή της η πρώην στρατιωτική αναλύτρια, Chelsea Manning. 

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Lenin Moreno, εξέδωσε ανακοίνωση για την εκδίωξη του Assange από την πρεσβεία, αναφέροντας ότι "παραβίαζε συνεχώς τις διεθνείς συμβάσεις και τα καθημερινά πρωτόκολλα της ρουτίνας του". 

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι ο Julian Assange βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ ο Jeremy Hunt, Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πώς "κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου" και ευχαρίστησε το Εκουαδόρ για την συνεργασία.  

Από την πλευρά του το WikiLeaks κάνει λόγο για παράνομο τερματισμό του πολιτικού ασύλου του ιδρυτή του, ενώ το Εκουαδόρ παραβιάζει τον διεθνή νόμο. 

Το σίγουρο είναι πώς οι εξελίξεις προχωρούν ραγδαία και οι πιθανότητες να εκδοθεί στις Η.Π.Α. έχουν αυξηθεί πλέον επικίνδυνα.