Σάλος από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τα hacking εργαλεία της CIA

Στο φως τα αρχεία του Vault 7
07 Μαρτίου 2017 17:28
Σάλος από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τα hacking εργαλεία της CIA

Το WikiLeaks μόλις έριξε μια τεράστια βόμβα στο κατώφλι της CIA. Έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία υπό την ονομασία Vault 7, που υποτίθεται ότι αποτελούν όλο το hacking οπλοστάσιο της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το WikiLeaks υποστηρίζει πως οι πληροφορίες προήλθαν από ένα “απομονωμένο” ασφαλές δίκτυο του Center for Cyber Intelligence της CIA στη Βιρτζίνια και εκθέτει ανεπανόρθωτα την υπηρεσία αφού αποκαλύπτει πως το χέρι της CIA φτάνει πολύ μακρύτερα από αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει παρακολούθηση ακόμα και κρυπτογραφημένων υπηρεσιών που θεωρούσαμε ασφαλείς. Η πηγή της διαρροής έπραξε κατά αυτόν τον τρόπο για να “ξεκινήσει μια κουβέντα για το αν η CIA έχει συγκεντρώσει υπερβολική δύναμη”.

Το “Year Zero” αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τη διάσταση και την κατεύθυνση των μυστικών επιχειρήσεων hacking της CIA σε παγκόσμια κλίμακα. Με zero day exploits αποκτά πρόσβαση σε desktop και mobile πλατφόρμες, routers, smart TVs, μέχρι και σε λογισμικά antivirus. Είναι σε θέση να παρακάμψει την κρυπτογράφηση υπηρεσιών όπως τα WhatsApp, Telegram, Signal και άλλα, μέσω υποκλοπής μηνυμάτων σε τηλέφωνα που παραβιάζει, πριν να ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση. Μάλιστα έχει δημιουργήσει malware για Android και iOS.

Μέσω επίθεσης σε smart TVs της Samsung καταγράφουν συνομιλίες σε ζωντανή σύνδεση. Το malware είναι σχεδιασμένο για να μην αφήνει κανένα ίχνος που να μπορεί να οδηγήσει πίσω στην Υπηρεσία ή τους συνεργάτες της και μπορεί να παραμένει σε συσκευές χωρίς να έχει ανιχνευτεί για χρόνια.

Το leak αποκαλύπτει επίσης τη δομή της οργάνωσης της CIA όσον αφορά τις μεθόδους παρακολούθησης, εκθέτοντας το αμερικανικό προξενείο στην Φρανκφούρτη ως βάση των hackers της CIA, οι οποίοι από εκεί ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Δεν προσφέρονται τα ίδια τα cyber όπλα στο leak “μέχρι να υπάρξει κοινή συναίνεση για την τεχνική και πολιτική φύση του προγράμματος της CIA και πώς τέτοια όπλα μπορούν να αναλυθούν, να αφοπλιστούν και να δημοσιοποιηθούν”.

Η όλη υπόθεση έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από χώρες αλλά και πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν πως η CIA υπερβαίνει τα όρια της λειτουργίας της. Εκφράζουν επίσης φόβους πως αυτά τα εργαλεία μπορεί να ξεφύγουν από τον κυβερνητικό έλεγχο και να πέσουν στα χέρια ιδιωτών.

Συνολικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας 8.761 εμπιστευτικά έγγραφα και θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή στα χρονικά, μεγαλύτερη ακόμα και από τη διαρροή Snowden, ενώ ο Julian Assange υποστηρίζει πως "η CIA έχει χάσει τον έλεγχο του οπλοστασίου της".