Όνειρο απατηλό το ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη της Mars One

Η εταιρία πτώχευσε
12 Φεβρουαρίου 2019 10:09
Όνειρο απατηλό το ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη της Mars One

Η Mars One ήταν η εταιρία που υποσχόταν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη. Δήλωνε πρόθυμη να στείλει εκατοντάδες ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη για να ιδρύσουν την πρώτη ανθρώπινη αποικία, να ζήσουν και να πεθάνουν εκεί. Ωστόσο είχε γίνει το αντικείμενο σχολιασμού από ειδικούς, οι οποίοι τη χαρακτήριζαν ως απάτη, ως μία εταιρία που εκμεταλλευόταν την επιθυμία των ανθρώπων να ζήσουν στο διάστημα χωρίς να έχει ένα πραγματικό σχέδιο για να τους πάει εκεί και το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν περίτεχνες εικαστικές απεικονίσεις.

Όντως λοιπόν, η Mars One υπέβαλε αίτημα για χρεωκοπία στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου και εδρεύει. Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας έχει ως εξής:

Η Mars One εργάζεται προς το παρόν για να βρει μία λύση με επενδυτή. Η πτώχευση αφορά μόνο την Mars One Ventures AG και δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση του Mars One Foundation, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την αποστολή. Το Mars One Foundation συνεχίζει ενεργά τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα επόμενα βήματα της αποστολής, είτε μέσω της εταιρίας είτε απευθείας μέσω του ιδρύματος.

Η Mars One δε διαθέτει κανένα κατασκευαστικό ή αεροδιαστημικό στέλεχος, ωστόσο ισχυρίζεται πως θα αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό από τα έσοδα του τηλεοπτικού σόου που θα ακολουθήσει τους υποψήφιους όσο προετοιμάζονται για την αποστολή. Το χρονοδιάγραμμα άλλαζε συνεχώς, αφού το 2018 υποτίθεται πως θα έστελνε ρομποτικές αποστολές για να προετοιμάσει το έδαφος, με το πρώτο πλήρωμα να εκτοξεύεται το 2031.