Το ExoMars rover της ESA παίρνει το όνομα της Rosalind Franklin

Μετά από δημόσια ψηφοφορία
10 Φεβρουαρίου 2019 10:00
Το ExoMars rover της ESA παίρνει το όνομα της Rosalind Franklin

Το ExoMars rover της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας θα εκτοξευθεί του χρόνου και η υπηρεσία κάλεσε τον κόσμο να προτείνει το όνομα που θεωρεί κατάλληλο για το νέο rover. Η συμμετοχή ήταν τεράστια και μια επιτροπή κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα από τις 36.000 προτάσεις από πολίτες κρατών που είναι μέλη της ESA. Ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake ανακοίνωσε την απόφαση και το ExoMars rover θα ονομαστεί προς τιμή της Rosalind Franklin.

 

Η Βρετανίδα βιοφυσικός Franklin ήταν η πρώτη που “φωτογράφισε” με ακτινογραφία μία έλικα DNA το 1953, προσφέροντας την πρώτη οπτική απόδειξη για τη διπλή έλικα. Έφυγε από τη ζωή νωρίς, μόλις 5 χρόνια μετά σε ηλικία 37 ετών, αλλά η συμβολή της στην επιστήμη ήταν καίρια, με το όνομά της να δίνεται σε κτίρια, βραβεία, ακόμη κι έναν αστεροειδή.

Το Rosalind Franklin rover διαθέτει έξι τροχούς, τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ για ενέργεια και θα μπορεί να τρυπήσει το έδαφος σε βάθος τριών μέτρων. Θα διαθέτει κάμερες, ραντάρ εδάφους και διάφορα ακόμα αισθητήρια όργανα, καθώς και ενσωματωμένο εργαστήριο για αυτόματη ανάλυση των δειγμάτων εδάφους. Αν όλα πάνε καλά, θα προσεδαφιστεί στον Άρη το 2021.