Αυτός είναι ο κρατήρας Korolev στον Άρη

Και είναι πάντα γεμάτος πάγο
23 Δεκεμβρίου 2018 07:00
Αυτός είναι ο κρατήρας Korolev στον Άρη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια εντυπωσιακή εικόνα του κρατήρα Korolev στον Άρη. Ο κρατήρας έχει διάμετρο 82 χιλιομέτρων και βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο. Οι εικόνες καταγράφηκαν από το Mars Express κατά τη διάρκεια πέντε τροχιών, ενώθηκαν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι αυτή η εκπληκτική εικόνα.

Είναι ένας καλοδιατηρημένος κρατήρας και είναι γεμάτος πάγο βάθους 1.8 χιλιομέτρων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φαινόμενο που κάνει δυνατή τη διαρκή παρουσία πάγου ονομάζεται “cold trap” και όπως υποδηλώνει το όνομα πρόκειται για μια φυσική παγίδα ψύχους. Ο αέρας που κινείται πάνω από τον κρατήρα ψύχεται και κινείται προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα στρώμα ψυχρού αέρα ακριβώς πάνω από τον πάγο. Αυτό το στρώμα λειτουργεί ως ασπίδα για τον πάγο, κρατώντας τον σταθερό και αποτρέποντας τη θέρμανση και εξάτμισή του.

Ο κρατήρας πήρε την ονομασία του από τον επικεφαλής μηχανικό πυραύλων και σχεδιαστή διαστημικών οχημάτων Sergei Korolev, τον “πατέρα” της τότε σοβιετικής διαστημικής τεχνολογίας. Ο Korolev εργάστηκε σε αρκετές αποστολές του Sputnik προγράμματος – των πρώτων τεχνητών δορυφόρων που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη - στο Vostok πρόγραμμα - που έφερε τον Yuri Gagarin για πρώτη φορά σε τροχιά - καθώς και σε διαπλανητικές αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και στην Αφροδίτη. Εργάστηκε και για την ανάπτυξη πυραύλων που είναι οι προκάτοχοι των τωρινών Soyuz, το αξιόπιστο μέσο μεταφοράς υλικών και ανθρώπων στο διάστημα.