Επιστήμονες θα τρυπήσουν την επιφάνεια μιας αρχαίας παγωμένης λίμνης

Βρίσκεται στην Ανταρκτική και είναι μία από τις πιο απομονωμένες του πλανήτη
16 Δεκεμβρίου 2018 10:04
Επιστήμονες θα τρυπήσουν την επιφάνεια μιας αρχαίας παγωμένης λίμνης

Η λίμνη Mercer στην Ανταρκτική είναι ένα σώμα νερού κάτω από ένα παγετώνα και θεωρείται πως σχηματίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Βρίσκεται κάτω από 1.2 χιλιόμετρα πάγου και είναι μία από τις πιο απομονωμένες λίμνες του πλανήτη. Ερευνητές λοιπόν θα ανοίξουν τρύπα στον πάγο με ένα τρυπάνι ζεστού νερού πλάτους 60 εκατοστών, με σκοπό να εξάγουν λάσπη και δείγματα νερού για έρευνα. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί ένα σκάφος το οποίο θα ελέγχεται από απόσταση, μια επιστημονική πρωτιά για υποπαγετώνια λίμνη.

Η ενέργεια αυτή θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του project Subglacial Antarctic Lakes Scientific Accss (SALSA), το οποίο έχει ως στόχο να μάθουν περισσότερα οι επιστήμονες για τις υποπαγετώνιες λίμνες στην Ανταρκτική. Θεωρείται πως υπάρχουν 400 τέτοιες στην παγωμένη ήπειρο.

Η ομάδα του SALSA ελπίζει να μάθει περισσότερα για αυτά τα απομονωμένα άγνωστα περιβάλλοντα, όπως πώς το ζεστό νερό κυλά μέσα και έξω από αυτές τις υπόγειες παγωμένες δεξαμενές, πώς η ζωή μπορεί να διατηρείται σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, τις περιβαλλοντικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν οι λίμνες, καθώς και τις αλλαγές που συντελούνται στον πάγο της Ανταρκτικής.

Επιπλέον, η έρευνα αυτή θα λειτουργήσει ως “μπούσουλας” για τις μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης των παγωμένων επιφανειών των δορυφόρων του Δία και του Κρόνου. Περίπου 50 επιστήμονες, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης θα περάσουν αυτά και τα επόμενα Χριστούγεννα εξερευνώντας τη λίμνη Mercer έκτασης 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το Νότιο Πόλο.