Η Κίνα αποκαλύπτει το νέο διαστημικό σταθμό της

Το “Επουράνιο Παλάτι” θα είναι έτοιμο το 2022
08 Νοεμβρίου 2018 08:41
Η Κίνα αποκαλύπτει το νέο διαστημικό σταθμό της

Η ηλικία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχει αρχίσει να φαίνεται με τα προβλήματα να πληθαίνουν. Η Κίνα θέλει να πάρει τα ηνία στο χώρο των επανδρωμένων διαστημικών σταθμών και αποκάλυψε το “Επουράνιο Παλάτι” της (Heavenly Palace) το οποίο σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ISS.

Ένα αντίγραφο του σταθμού παρουσιάστηκε στο Zhuhai Airshow, με το 17 μέτρων κεντρικό τμήμα του να είναι το επίκεντρο της έκθεσης. Το κυλινδρικό αυτό τμήμα αποτελείται από δωμάτια διαβίωσης και εργασίας. Δύο ακόμα τμήματα θα πλαισιώνουν το κεντρικό, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ηλιακά πάνελ και θα χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα.

Το διαστημικό εργαστήριο των 60 τόνων θα διαθέτει ανά πάσα στιγμή τρεις αστροναύτες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η Κίνα έχει υποσχεθεί πως το Heavenly Palace θα είναι “ανοιχτό” σε όλες τις χώρες που θέλουν να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί συνεργασία ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Καναδά και Ευρώπης και βρίσκεται σε λειτουργία από το 1998. Η προγραμματιζόμενη απόσυρσή του αναμένεται το 2024. Η Κίνα σκοπεύει να θέσει σε τροχιά το δικό της σταθμό το 2022. Αν και αρκετά μικρότερος από τον ISS, θα είναι σε μερικά χρόνια ο μόνος διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη.