Η Νότια Κορέα θέλει να φορολογήσει Apple και Google

Δε θα τη γλιτώσουν οι μεγάλες πολυεθνικές
06 Αυγούστου 2018 07:58
Η Νότια Κορέα θέλει να φορολογήσει Apple και Google

Τα νομικά παραθυράκια για πληρωμή λιγότερων φόρων από μεγάλες πολυεθνικές ολοένα και λιγοστεύουν, αφού τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλες χώρες προχωρούν σε νομοθεσίες που επιτρέπουν τη φορολόγηση μιας εταιρίας στη χώρα που δραστηριοποιείται και όχι σε αυτή που έχει την έδρα της. Νέο παράδειγμα αποτελεί η Νότια Κορέα, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να εισπράξει φόρους από ξένες εταιρίες. Ο Υπουργός Οικονομικών ίδρυσε μια ειδική ομάδα η οποία θα δημιουργήσει πολιτικές φορολόγησης οι οποίες θα επικεντρώνονται στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.

Ως έχει η κατάσταση, η Κορέα δεν μπορεί να φορολογήσει τις πολυεθνικές επειδή δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύψουν τις πωλήσεις ή τα κέρδη τους στη χώρα, όσο δε διατηρούν μία έδρα της επιχείρησης εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, η έννοια της έδρας της επιχείρησης πρέπει να επεκταθεί, έτσι ώστε η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να τη φορολογήσει. – Ahn Jeon-sang, Δημοκρατικό κόμμα

Ένας τρόπος είναι να θεωρηθεί έδρα οι τοπικοί servers που διατηρούν εταιρίες εκεί. Η Apple έχει σημαντικά κέρδη από την Κορέα, η Google το ίδιο, ενώ έχει επεκτείνει και το Android Auto στη χώρα και η Amazon έχει κέρδη από τις πωλήσεις με δωρεάν μεταφορικά στους Κορεάτες.