Drone για την απομάκρυνση τραυματιών από το πεδίο της μάχης

Το μέλλον έρχεται με το Cormorant UAV
29 Μαΐου 2018 07:27
Drone για την απομάκρυνση τραυματιών από το πεδίο της μάχης

Πολλές φορές η απομάκρυνση απωλειών από το πεδίο της μάχης εμπλέκει σε θανάσιμο κίνδυνο και αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Η Tactical Robotics θέλει να το αλλάξει αυτό και δημιούργησε το Cormorant, το πρώτο πλήρως αυτόνομο VTOL (κάθετης απογείωσης-προσγείωσης) drone το οποίο μπορεί να πάει στο πεδίο της μάχης και να φύγει από αυτό φορτωμένο με δύο τραυματίες χωρίς την ανάγκη πληρώματος. Η μόνη εμπλοκή ανθρώπινου προσωπικού είναι στη φόρτωση των απωλειών στο drone, ενώ υπάρχει και κάμερα στο εσωτερικό του όπου οι γιατροί μπορούν να μιλούν στους τραυματίες που έχουν τις αισθήσεις τους.

Το UAV προορίζεται για χρήση στην πρώτη γραμμή, αφού η ακτίνα δράσης του περιορίζεται στα 30 χιλιόμετρα, ωστόσο μπορεί να επιτύχει ταχύτητες 160χλμ/ώρα με τους δύο μόλις κινούμενους έλικές του. Μπορεί να πετάξει σε ανέμους που δε θα μπορούσε πιλότος ελικοπτέρου, σύμφωνα πάντα με την εταιρία. Το σασί του είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, μειώνοντας το προφίλ του στο ραντάρ, ενώ το σύστημα εξάτμισής του ψύχει τα καυσαέρια για να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμο με υπέρυθρα κιάλια.

Η πρώτη του δοκιμαστική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Προορίζεται για τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μιας και η εταιρία εδρεύει στο Ισραήλ. Μία μελλοντική εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να δώσει άλλη έννοια στη γρήγορη διάσωση πολιτών, αφού αν χρησιμοποιηθούν από νοσοκομεία θα μπορούσαν να είναι τα ιπτάμενα ασθενοφόρα που θα λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο με ταχεία ανταπόκριση σε περιστατικά και χωρίς να παρεμποδίζονται από την κίνηση.