Νέο φάρμακο κατά της απώλειας μνήμης που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία

Ένα από τα προβλήματα των διαστημικών ταξιδιών λύνεται;
23 Μαΐου 2018 04:45
Νέο φάρμακο κατά της απώλειας μνήμης που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία

Η κοσμική ακτινοβολία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των αστροναυτών που αναμένεται - ελέω των αποστολών τους - να βρεθούν στα βάθη του διαστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας είναι ποικίλες, με εκείνες που αφορούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να αποτελούν το ελάχιστο δυνατό πρόβλημα. Παραταύτα, παραμένουν υψίστης σημασίας και χρίζουν άμεσης επίλυσης, αφού θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις λειτουργίες της μνήμης και να καταστρέψουν πλήθος ζωτικών συνάψεων. Ευτυχώς, η λύση φαίνεται να βρίσκεται περισσότερο κοντά απ' ότι νομίζαμε.

Ερευνητές του UCSF (abbr. University of California, San Francisco) ανακάλυψαν κάποιο φάρμακο που φέρεται να προλαμβάνει τα προβλήματα μνήμης που δημιουργεί μακροπρόθεσμα η πολύωρη έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες. Σύμφωνα με τις δοκιμές σε ποντίκια, το εν λόγω φάρμακο εξαναγκάζει τον εγκέφαλο να αντικαταστήσει τα ακτινοβολημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με υγιή δείγματα, παρεμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία κάποιας ενδεχόμενης φλεγμονής που έχει τη δυνατότητα να βλάψει τις λειτουργίες μνήμης. Εκείνα που δεν έλαβαν την ουσία παρουσίασαν προβλήματα μνήμης (περίπου τρεις μήνες μετά την έκθεση τους), ενώ εκείνα που την έλαβαν παρουσίασαν υγιή συμπεριφορά καθόλη τη διάρκεια του πειράματος.

Τα αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου είναι μακροχρόνια, ενώ εκτός της πασιφανούς επίλυσης που προσφέρει στα μελλοντικά, επανδρωμένα ταξίδια στον Άρη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και τα προβλήματα αντίληψης που παρουσιάζουν ασθενείς ύστερα της μεγάλης ακτινοβολίας που δέχονται κατά τη διάρκεια των θεραπειών κατά του καρκίνου. Ακόμη και να μετριάσει τις επιπτώσεις άλλων ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιες χημικές ενώσεις βρίσκονται ήδη στην αγορά, οπότε - κατά πάσα πιθανότητα - δε θα χρειαστεί πολύς καιρός έως ότου δούμε κάποια εμπορική μορφή του φαρμάκου στα ράφια των φαρμακείων εντός των NASA και SpaceX.