Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός διαλύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Έπεσαν έξω οι προβλέψεις
02 Απριλίου 2018 07:31
Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός διαλύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Τελικά ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό πριν μερικές ώρες. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επανείσοδο κάπου πάνω από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Ωστόσο κινούμενος με ταχύτητα 27.000 χλμ/ώρα, ο ακριβής προσδιορισμός της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά δύσκολος, αφού μία απόκλιση μίας ώρας θα έφερε το σταθμό 27.000 χιλιόμετρα μακριά.

Το απομακρυσμένο σημείο της επανεισόδου μας στέρησε τη φωτογράφηση του συμβάντος και οι μόνες εικόνες που έχουμε είναι υπέρυθρες εικόνες λίγο πριν την επανείσοδο. Οι επιστήμονες αναμένουν πως το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού εξαϋλώθηκε κατά την επανείσοδο.

Ο Tiangong-1 ή “Ουράνιο Παλάτι” όπως ονομαζόταν, εκτοξεύτηκε το 2011 και ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας τον οποίο επισκέφτηκαν αστροναύτες. Δύο πληρώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας αστροναύτη της Κίνας. Το αρχικό σχέδιο ήταν μία ελεγχόμενη επανείσοδος μετά από μερικά χρόνια πάνω από κάποιον ωκεανό για να αντικατασταθεί με τον Tiangong-2. Το 2016 όμως, η Κίνα ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη πως έχει χάσει τον έλεγχο του Tiangong-1 και από τότε ξεκίνησε η αναμονή για τη μη-ελεγχόμενη κάθοδό του στη Γη. Το πρόβλημα ήταν το βάρος (8.5 τόνοι) και η πυκνότητα του σταθμού, αφού κανείς δεν ανέμενε να καεί ολοσχερώς στην ατμόσφαιρα. Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν εφόσον δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές.