Η αστυνομία χρησιμοποιεί το δακτυλικό αποτύπωμα θανόντων

Για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό τους
24 Μαρτίου 2018 05:00
Η αστυνομία χρησιμοποιεί το δακτυλικό αποτύπωμα θανόντων

Το σύνολο των κινητών τηλεφώνων της αγοράς - τόσο στη high-end, όσο και στην mid-range κατηγορία - φέρει και από ένα σαρωτή δαχτυλικού αποτυπώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες στατιστικές μελέτες, ένας στους οκτώ Αμερικανούς καταναλωτές να κάνει χρήση αυτού, έναντι όλων των άλλων μεθόδων ξεκλειδώματος (βλ. PIN, Pattern, κ.α.). Όπως πάντα λοιπόν, το αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο που φέρεται συχνά να έχει λόγο και άποψη για όλα, δεν παύει στιγμή να μας εκπλήσσει.

Σύμφωνα με αναφορές που δημοσίευσε το Forbes, η χρήση του δαχτυλικού αποτυπώματος κάποιου θανόντα με σκοπό το ξεκλείδωμα της συσκευής του έχει προβλεφθεί, έχει νομιμοποιηθεί και βρίσκεται σε ισχύ. Μάλιστα δεν πρόκειται για κάτι νέο, αφού η πρώτη καταγεγραμμένη επιβολή του συγκεκριμένου νόμου χρονολογείται από το 2016. Μια εκ των αναφορών αυτών επιβεβαιώνει και ο ιατροδικαστής του FBI, Bob Moledor ο οποίος ανέλυσε σχολαστικά το εν λόγω πρώτο συμβάν, την “εύκολη” δηλαδή παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας του Touch ID της Apple.  Μεταξύ των υπολοίπων, ανώνυμες πηγές κοντά σε τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές έρευνες κάνουν λόγο για μια πρακτική που πλέον έχει γίνει ‘το σύνηθες’, κυρίως σε υποθέσεις που αφορούν το θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών (σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του εκάστοτε εμπόρου).

Φυσικά τα πράγματα δεν πάνε πάντα κατ’ ευχήν, αφού σε περίπτωση που παρέλθουν 48 ώρες δίχως την όποια αλληλεπίδραση με το κινητό τηλέφωνο, εκείνο ζητά από το χρήστη να εισαγάγει τον κωδικό του πριν την ταυτοποίηση του μέσω του Touch ID. Το μικρό αυτό χρονικό παραθυράκι σημαίνει πως σε περιπτώσεις όπου η αστυνομία καθυστερήσει να βρει το θανόντα, δε θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τη συσκευή - τουλάχιστον όχι νόμιμα.