Το σχέδιο της Ευρώπης για να φορολογήσει τις εταιρίες τεχνολογίας

Και να σταματήσει τα νομικά "παραθυράκια"
05 Μαρτίου 2018 08:46
Το σχέδιο της Ευρώπης για να φορολογήσει τις εταιρίες τεχνολογίας

Οι οικονομικές πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών και η εύρεση φορολογικών παραδείσων και “παραθύρων” έχουν προκαλέσει πολλάκις πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψάχνοντας λοιπόν τρόπο φορολόγησης αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Επικράτειας, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire δήλωσε πως η Ευρώπη σκοπεύει να αποκαλύψει τα σχέδιά της τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Le Maire είπε πως στις τεχνολογικές εταιρίες θα επιβληθεί ένας φόρος επί των εσόδων, κάπου ανάμεσα στο 2% και 6%. Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά ο Υπουργός το θεωρεί ως ένα σημείο εκκίνησης το οποίο μπορεί να βελτιωθεί αργότερα.

Είναι καλύτερα να έχεις μία πολιτική την οποία μπορείς να εφαρμόσεις γρήγορα, από το να μπλέξεις σε ατελείωτες  διαπραγματεύσεις.

Google, Facebook, Apple και Amazon έχουν όλες κατηγορηθεί για χρήση νομικών “παραθύρων” προς αποφυγή πληρωμής φόρων στις ευρωπαϊκές χώρες. Συνήθως αυτό το πετυχαίνουν αναδρομολογώντας τα κέρδη τους μέσω Ιρλανδίας και άλλων χωρών με πολύ χαμηλή φορολογία. Μία φορολογία στα έσοδα, θεωρητικά θα κλείσει αυτό το παράθυρο αφού ο φόρος θα πρέπει να εισπράττεται εκεί που πωλείται το προϊόν και όχι εκεί που κρατάει τα χρήματά της η εκάστοτε εταιρία.

Φυσικά αναμένεται αντίσταση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι δηλώνουν πως οι οικονομικές τους απολαβές στη Γηραιά Ήπειρο είναι καθόλα νόμιμες.