Το πιο μαύρο κτίριο στην Γη

Μαύρο σαν το κενό του διαστήματος
15 Φεβρουαρίου 2018 05:45
Το πιο μαύρο κτίριο στην Γη

Ένα κτίριο στην PyeongChang της Νότιας Κορέας είναι αυτήν την στιγμή το πιο μαύρο κτίριο στον κόσμο. Το Vantablack Pavilion της Hyundai σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Asif Khan για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2018, κάνοντας χρήση της πιο μαύρης χρωστική ουσίας που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Οι τοίχοι ύψους 10 μέτρων και μήκους 35 καλύφθηκαν στο εξωτερικό τους με Vantablack VBx 2 μια παραλλαγή του αυθεντικού Vantablack.

Κατασκευασμένο από την Surrey Nanosystems, το Vantablack μπορεί να απορροφήσει το 99% του ορατού φωτός. Η δομή του αποτελείται από εκατομμύρια κάθετα τοποθετημένους νανοσωλήνες άνθρακα με διάμετρο 20 νανομέτρων ,περίπου 3.500 φορές μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα, και μήκος 14 έως 50 microns. Πληροφοριακά το ένα micron είναι 0.001 χιλιοστά. Ο τρόπος που λειτουργεί και επιτυγχάνει αυτά τα άπιαστα επίπεδα μαύρου είναι παγιδεύοντας το φως σε ένα δάσος από νανοσωλήνες και το αναγκάζει να αναπηδάει εκεί μέσα μέχρι διασκορπιστεί στο περιβάλλον με την μορφή θερμότητας.

Από απόσταση το κτίριο έχει την όψη ενός παραθύρου που κοιτάει στα βάθη του διαστήματος. Καθώς το πλησιάζεις αυτή η εντύπωση μεγαλώνει για να γεμίσει ολόκληρο το οπτικό σου πεδίο, οπότε μπαίνοντας στο κτίριο νιώθεις σαν να σε απορροφάει ένα σύννεφο μαύρου.

Μέσα στο κτίριο τώρα το εσωτερικό είναι το ακριβώς αντίθετο, τα πάντα είναι κατάλευκα και αποτελούνται από Corian, ένα ακρυλικό πολυμερές από βωξίτη που χρησιμοποιείται συχνότερα σε πάγκους κουζινών. Πρόκειται για μια εγκατάσταση νερού με 25.000 σταγόνες νερού το λεπτό να κυλούν κατά μήκος του υδροφοβικού πατώματος και προς το κέντρο του δωματίου, όπου συγκεντρώνονται σε μια λιμνούλα στο κέντρο που ακολουθεί έναν κύκλο στον οποίο εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Απτικοί αισθητήρες επιτρέπουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τις σταγόνες.

Σε αυτό το project ήθελα να περάσω από την κλίμακα του σύμπαντος στην κλίμακα των σταγόνων σε μερικά βήματα. Οι σταγόνες περιέχουν το ίδιο υδρογόνο από το ξεκίνημα του σύμπαντος όπως και τα αστέρια.

Όλο το εγχείρημα και η αναφορά του υδρογόνου στο νερό και τα αστέρια παραπέμπουν στα οχήματα που αναπτύσσει η Hyundai και θα χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο.