Fitness tracker αποκαλύπτει λεπτομέρειες στρατιωτικών βάσεων

Εκτέθηκαν πληροφορίες Αμερικής, Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου
30 Ιανουαρίου 2018 05:00
Fitness tracker αποκαλύπτει λεπτομέρειες στρατιωτικών βάσεων

Κανένας δεν περίμενε ποτέ πως τα location data των fitness apps θα αποκάλυπταν πληροφορίες στρατιωτικών βάσεων, μιας και ο λόγος που υπάρχουν είναι για να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι χρήστες. Ο αναλυτής της UCA Nathan Ruser ανακάλυψε πως η εφαρμογή Strava διατηρούσε δημόσια activity maps που περιείχαν διαδρομές που ακολουθούσαν στρατιώτες και πράκτορες σε ευαίσθητες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών βάσεων σε Αφγανιστάν και Συρία, την περιοχή 51, μία βάση της CIA στη Σομαλία και άλλες στρατιωτικές βάσεις που ανήκουν στο Ηνωμένο βασίλειο και στη Ρωσία.

Ενώ πολλές από αυτές της τοποθεσίες είναι ήδη γνωστές, οι πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες online θα μπορούσαν να υποδείξουν πληροφορίες που οι κυβερνήσεις δε θέλουν να αποκαλυφθούν, όπως την πιθανή τοποθεσία των κατοικιών και τα πιο συχνά μονοπάτια που ακολουθούν οι στρατιώτες. Συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν τα στοιχεία καταδεικνύουν περιπόλους και γραμμές ανατροφοδότησης.

Strava released their global heatmap. 13 trillion GPS points from their users (turning off data sharing is an option). https://t.co/hA6jcxfBQI … It looks very pretty, but not amazing for Op-Sec. US Bases are clearly identifiable and mappable pic.twitter.com/rBgGnOzasq

Από την μεριά της η Strava δήλωσε ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την κοινοποίηση της τοποθεσίας και πως ο χάρτης τους δεν περιέχει δραστηριότητες και περιοχές που θεωρούνται προσωπικές. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις της κοινοποίησης δεδομένων από ευαίσθητες περιοχές και η Strava θα ήταν αδύνατο να τις προβλέψει.