Απέτρεψε ο Elon Musk πυρηνικό όλεθρο;

Η εμπλοκή του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
08 Σεπτεμβρίου 2023 10:40
Απέτρεψε ο Elon Musk πυρηνικό όλεθρο;

Το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών Starlink της SpaceX, προσφερόταν δωρεάν στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, βοηθώντας στην επικοινωνία των στρατευμάτων της πρώτης. Το Οκτώβριο, ο Elon Musk ανακοίνωσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως θα σταματούσε τη δωρεάν προσφορά της υπηρεσίας, για να αλλάξει τη γνώμη του ξανά λίγες μέρες αργότερα.

Καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, ο Musk, μέσω της Starlink, έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση των δύο χωρών. Ρόλος ο οποίος δεν τον έκανε να αισθάνεται άνετα.

Πώς είμαι εγώ σε αυτόν τον πόλεμο; Το Starlink δε δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται στον πόλεμο. Είναι για να παρακολουθεί ο κόσμος Netflix, να συνδέεται για το σχολείο και να κάνει ειρηνικά πράγματα, όχι χτυπήματα με drones.

Σύμφωνα με τον Walter Isaacson οποίος γράφει τη βιογραφία του Elon Musk, πέρυσι ο Musk διέταξε τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία του Starlink κοντά στις ακτές της Κριμαίας, για να αποτρέψουν μία αιφνιδιαστική επίθεση των Ουκρανών στο ρωσικό στόλο.

Καθώς τα ουκρανικά υποβρύχια drones γεμάτα εκρηκτικά πλησίαζαν το ρωσικό στόλο, έχασαν τη συνδεσιμότητά τους και κατέληξαν παροπλισμένα στις ακτές.

Η ουκρανική κυβέρνηση τον παρακάλεσε να επαναφέρει το σύστημα, κάτι που ο Musk αρνήθηκε.

Τώρα, ο Elon Musk πήρε και επίσημα θέση μέσω του X.

Οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είχαν ενεργοποιημένο το Starlink. Η SpaceX δεν απενεργοποίησε κάτι.

Ο Isaacson θεωρεί πως ο Elon Musk φοβήθηκε για ένα μίνι “Pearl Harbor” στην Κριμαία, ενώ θεωρούσε πως η απάντηση των Ρώσων μπορεί να έφτανε μέχρι και τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων.

Υπήρξε μία επείγουσα αίτηση από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί το Starlink μέχρι και τη Σεβαστούπολη, με την προφανή πρόθεση να βυθίσουν το ρωσικό στόλο που αγκυροβολούσε στο λιμάνι. Αν συμφωνούσα με το αίτημά τους, η SpaceX θα ήταν απευθείας συνένοχη σε μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.