Ο Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε 8 κανόνες για τους hackers

Για να βάλει μία τάξη στο χάος
04 Οκτωβρίου 2023 09:28
Ο Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε 8 κανόνες για τους hackers

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), εξέδωσε για πρώτη φορά ορισμένους κανόνες για την εμπλοκή πολιτών-hackers σε συγκρούσεις. Ένας χωρίς προηγούμενο αριθμός ανθρώπων εντάσσονται σε πατριωτικές κυβερνο-συμμορίες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και ο ICRC προειδοποιεί πως οι πράξεις τους μπορεί να θέσουν ζωές πολιτών σε κίνδυνο.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως η hacking δραστηριότητα πολιτών είναι απλά μία εκδικητική πράξη και πως οι επιθέσεις τους δεν είναι τεχνικά περίπλοκες και δεν μπορούν να έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ωστόσο βλέπουμε κάποιες μεγάλες ομάδες και από τις δύο πλευρές και αυτοί οι “στρατοί” έχουν πλήξει τράπεζες, εταιρίες, φαρμακεία, νοσοκομεία, σιδηροδρομικά δίκτυα και κυβερνητικές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Οι κανόνες του Ερυθρού Σταυρού βασίζονται στους νόμους περί ανθρώπινων δικαιωμάτων και είναι οι εξής:

  1. Μην κατευθύνετε τις κυβερνοεπιθέσεις σε πολίτες.
  2. Μη χρησιμοποιείτε malware ή άλλα εργαλεία ή τεχνικές που εξαπλώνονται αυτόματα και πλήττουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους χωρίς διάκριση.
  3. Όταν σχεδιάζετε μία κυβερνοεπίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού στόχου, κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις που θα έχει η επίθεση σε πολίτες.
  4. Μην πραγματοποιείτε επιθέσεις εναντίον ιατρικών και ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων.
  5. Μην πραγματοποιείτε επιθέσεις εναντίον στόχων που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του πληθυσμού ή που μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για αυτόν.
  6. Μην απειλείτε με βία για να τρομοκρατήσετε τον πληθυσμό των πολιτών.
  7. Μην υποκινείτε παραβιάσεις των διεθνών νόμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  8. Συμμορφωθείτε με αυτούς τους κανόνες, ακόμα κι αν δεν το κάνει ο αντίπαλος.

Ο ICRC καλεί και τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιχειρήσεις hacking και να εφαρμόσουν τους νόμους.

Ο IT Army της Ουκρανίας μετράει σήμερα 160.000 μέλη στο κανάλι τους στο Telegram και στοχεύει και δομές πολιτών όπως δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. Εκπρόσωπός του, σε επικοινωνία με το BBC, δήλωσε πως ο IT Army δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες, ωστόσο έχει απαγορεύσει ήδη τις επιθέσεις σε δομές υγείας.