Όλες οι πολεμικές τεχνολογίες της σύρραξης Ιράν-Ισραήλ
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα αφήσουμε στην άκρη την πολιτική των γεγονότων και θα αναλύσουμε τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν.
Αρχικά, το Ιράν επιτέθηκε με 185 drones, 110 βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και 36 πυραύλους Cruise. Η πλειοψηφία εκτοξεύθηκε από το εσωτερικό του Ιράν και κάποια από το Ιράκ και την Υεμένη.
Τα μοντέλα των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πολεμικοί αναλυτές όμως κάνουν λόγο για τον cruise πύραυλο Paveh/351, ο οποίος έχει εμβέλεια άνω των 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί χτυπήσει το Ισραήλ από το Ιράν, ενώ διαφορετικές εκδοχές του έχουν χρησιμοποιηθεί και από τους Χούθι της Υεμένης και από το PMF του Ιράκ.
Όσον αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους, το οπλοστάσιο του Ιράν είναι αρκετά εξοπλισμένο και περιλαμβάνει τους Shahab-3 (650kg/2.000km), Khorramshar (1500kg/2.000km) και Sejjil (500kg/2.000km).
Στα drones τώρα, μιλάμε σίγουρα για διάφορες εκδοχές των Shahed όπως τα μοντέλα 131 και 136 που το Ιράν εξάγει στη Ρωσία. Είναι μεγάλης εμβέλειας αλλά μεταφέρουν μόλις 20 κιλά εκρηκτικών, σε αντίθεση με τους πυραύλους cruise οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν έως και 1 τόνο εκρηκτικών. Μπορούν να πετούν όμως σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα ραντάρ.
Το Ισραήλ τώρα είναι το καλύτερα εξοπλισμένο κράτος στον κόσμο στην αντιαεροπορική άμυνα και εκπρόσωπος του IDF δήλωσε πως καταρρίφθηκε το 99% της επίθεσης του Ιράν. Στην άμυνα βοήθησαν και οι σύμμαχοί του, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ΗΠΑ να αποκαλύπτουν πως κατέρριψαν 80 drones και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους.
Το πιο διάσημο αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ είναι το Iron Dome. Είναι ένα μικρού βεληνεκούς σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε το 2011 με τη συγχρηματοδότηση των ΗΠΑ. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με τους πυραύλους αναχαίτισης Tamir, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν εχθρικές ρουκέτες και πυροβολικό σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. Το σύστημα βασίζεται σε σταθμούς ραντάρ που ανιχνεύουν και παρακολουθούν την πορεία των εχθρικών πυραύλων. Όταν εκτοξευθούν οι Tamir, πυροδοτούνται κοντά στον εχθρικό πύραυλο για να τον καταστρέψουν. Η κάθε εκτόξευση Tamir κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό και σχετικά νέο σύστημα μεγάλου βεληνεκούς είναι το Arrow, το οποίο σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης σε ύψος έως και 100 χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας μία αποσπώμενη κεφαλή η οποία συγκρούεται με το στόχο.
Έπειτα υπάρχει το μεσαίου βεληνεκούς David’s Sling, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, καθώς και ρουκέτες.
Το Ισραήλ προστατεύεται και από τη θάλασσα, με το C-Dome, μία παραλλαγή του Iron Dome για τις πυραυλακάτους του. Επιπλέον, το Ισραήλ αναπτύσσει ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα με laser, το οποίο θα μειώσει δραματικά το κόστος της αναχαίτησης, με κόστος μόλις $2 ανά αναχαίτιση. Να σημειώσουμε πως η επίθεση του Ιράν κόστισε στο Ισραήλ περίπου $1.35 δισεκατομμύρια για την αναχαίτιση της εναέριας απειλής.
This is what a 99% interception rate looks like. Operational footage from the Aerial Defense System protecting the Israeli airspace: pic.twitter.com/eAwcUPUDw2
— Israel Defense Forces (@IDF) April 14, 2024
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.