Επενδύσεις ρεκόρ από την Intel με δισεκατομμύρια δολάρια

Σε Γερμανία και Ισραήλ
20 Ιουνίου 2023 09:20
Επενδύσεις ρεκόρ από την Intel με δισεκατομμύρια δολάρια

Η Intel θα επενδύσει $25 δισεκατομμύρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Ισραήλ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, αποκαλώντας την τη μεγαλύτερη διεθνή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στο Ισραήλ.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο Kiryat Gat και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027, απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους. Η Intel θα έχει συντελεστή φορολόγησης 7.5%.

Η πρόθεσή μας να επεκτείνουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες στο Ισραήλ οφείλεται στη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές ανάγκες παραγωγής και εκτιμούμε τη συνεχή στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης. – Intel

Οι επενδύσεις της Intel δε σταματούν εδώ όμως, καθώς ανακοίνωσε πως θα ξοδέψει επιπλέον €30 δισεκατομμύρια για να κατασκευάσει δύο εργοστάσια παραγωγής chips στο Magdeburg της Γερμανίας. Το Βερολίνο συμφώνησε σε φοροαπαλλαγές ύψους €10 δισεκατομμυρίων.

Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για “την εκπλήρωση του οράματος μιας έντονης, βιώσιμης και κορυφαίας βιομηχανίας ημιαγωγών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την Γερμανία ως μία high-tech τοποθεσία παραγωγής. Με την επένδυση αυτή βρισκόμαστε στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με τους καλύτερους του κόσμου και επεκτείνουμε τις δικές μας δυνατότητες για το οικοσύστημα ανάπτυξης και παραγωγής μικροτσίπ. – Olaf Scholz, Καγκελάριος

Ο τομέας της κατασκευής chips αναμένεται να γίνει μία βιομηχανία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2030. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη πασχίζουν να προσελκύσουν τους μεγάλους “παίκτες” της βιομηχανίας με φοροελαφρύνσεις και νομοθεσίες.