Πώς ενεπλάκη η Apple στον πόλεμο Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Παρά τις προσπάθειές της να παραμείνει ουδέτερη
15 Απριλίου 2024 11:34
Πώς ενεπλάκη η Apple στον πόλεμο Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Ένα emoji ήταν αρκετό για να εμπλέξει την Apple στον πόλεμο Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η εταιρία του Cupertino βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής, όταν αποκαλύφθηκε πως οι χρήστες iPhone που αναζητούσαν emoji για την πόλη της Ιερουσαλήμ, έβλεπαν ως αποτέλεσμα τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η Apple έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η αλλαγή αυτή δεν ήταν σκόπιμη και έγινε μετά από μία πρόσφατη αναβάθμιση λογισμικού. Τόνισε επίσης πως το θέμα θα λυθεί σε μία μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού, χωρίς να αναφέρει πότε θα έρθει αυτή.

Η Ισραηλινή τηλεοπτική παρουσιάστρια Rachel Riley, κατηγόρησε την Apple για αντισημιτισμό, τονίζοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Παρατήρησε επίσης πως καμία άλλη αναζήτηση πρωτεύουσας δεν προσφέρει ως αποτέλεσμα σημαία χώρας.

Σύμφωνα με την Apple, το θέμα προέκυψε από ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “προγνωστικό emoji”, με τα iPhones να μπορούν να προτείνουν emojis στις λέξεις που πληκτρολογούνται στα μηνύματα και σε άλλες εφαρμογές.

Η Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ισραήλ θεωρεί το σύνολο της Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θεωρούν το ανατολικό της τμήμα την πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός εμπλέκεται στη διένεξη αυτή. Πέρυσι η Meta αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, όταν ένα bug πρόσθετε τον όρο “τρομοκράτης” στα bio μερικών Instagram χρηστών που ανέφεραν πως είναι Παλαιστίνιοι. Η Meta διόρθωσε το πρόβλημα που “προκαλούσε προσωρινά απρεπείς αραβικές μεταφράσεις”.

Tags: