Γνωρίστε το Τ-pod της Einride

Είναι αυτόνομο, είναι ηλεκτρικό και είναι φορτηγό
05 Ιουλίου 2017 15:20
Γνωρίστε το Τ-pod της Einride

Η σουηδικής καταγωγής εταιρία Einride, ανακοίνωσε τον Απρίλιο του έτους ένα νέο σύστημα μεταφοράς, που αφορούσε τη δημιουργία ενός στόλου ηλεκτροκίνητων, αυτόνομων φορτηγών μέχρι το 2020.



Η ειδοποιός διαφορά των φορτηγών αυτών, με τα άλλα ίδιου τύπου οχήματα που βρίσκονται επίσης σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης, είναι πως το T-pod δε φέρει κάποιο φυσικό χώρο για οδηγό, άρα όλοι οι χώροι του προορίζονται για αποθήκευση εμπορευμάτων. Κάθε pod έχει μήκος 7 μέτρα, μπορεί να μεταφέρει έως και 15 κανονικού μεγέθους παλέτες (20 τόνοι φορτίο) και να ταξιδέψει για 199 χιλιόμετρα πριν "ξεμείνει" από μπαταρία.

Από οδηγικής άποψης, υιοθετεί ένα υβριδικό σύστημα όπου ως επί το πλείστων και όσο το φορτηγό βρίσκεται σε κάποια εθνική λεωφόρο λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, όταν όμως εισέρχεται εντός κατοικημένων περιοχών και αστικών δρόμων τότε η οδήγηση του "περνάει" σε κάποιον οδηγό -απομακρυσμένα. Ο οδηγός αυτός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει συγχρόνως περισσότερα από ένα οχήματα, αν η κατάσταση το κρίνει αναγκαίο. Η πρώτη τους μεταφορά θα γίνει μεταξύ Gothenburg και Helsingborg με την εταιρία να δηλώνει πως το 60% των διακοσίων T-pods είναι ήδη έτοιμα.



Ο CEO της εταιρίας, Robert Falck ανέφερε μεταξύ άλλων: "Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όχι μόνο για το μέλλον της εταιρίας, αλλά και για το μέλλον της μεταφοράς ως μέσο. Διαμέσου της τεχνολογίας σταθήκαμε ικανοί να κατασκευάσουμε ένα σύστημα για το μέλλον, αλλά επιζητά γενναιότητα, επιμονή και αποδοχή της αλλαγής από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να τεθεί το σύστημα του T-pod σε 'λειτουργία'".

Αν και το πρωτότυπο δεν βρίσκεται ακόμη σε επικοινωνία με το απομακρυσμένο σύστημα της Einride και η μπαταρία που φέρει είναι καθ' όλα μικρότερη εκ' της τελικής, πηγές του VentureBeat αναφέρουν πως ένα πλήρως λειτουργικό όχημα θα βρίσκεται στα χέρια καταναλωτών αργότερα αυτόν τον χειμώνα.