Τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει αν οι ύποπτοι θα τίθενται υπό κράτηση

Η νέα εποχή της αστυνόμευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο
11 Μαΐου 2017 09:38
Τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει αν οι ύποπτοι θα τίθενται υπό κράτηση

Ένα προληπτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιεί η αστυνομία του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφασίζεται αν ένας ύποπτος θα τίθεται υπό κράτηση, σύμφωνα με το BBC. Η τεχνητή νοημοσύνη ονομάζεται HART (Harm Assessment Risk Tool) και είναι σχεδιασμένη για να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου για την τέλεση κάποιου αδικήματος στο μέλλον. Η αστυνομία θα το βάλει σε λειτουργία τους επόμενους μήνες για να ελέγξει την αποτελεσματικότητά του.

Το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να αποφασίζεται αν ο ύποπτος πρέπει να τεθεί υπό κράτηση, για πόσο καιρό και αν θα έχει δυνατότητα εγγύησης. Τα δεδομένα του HART συγκεντρώθηκαν από υποθέσεις μεταξύ 2008 και 2013 και λαμβάνει υπόψη του το ποινικό μητρώο, τη σοβαρότητα του εγκλήματος και το αν ο ύποπτος αποτελεί κίνδυνο φυγής. Τα αποτελέσματά του για τους υπόπτους υψηλού κινδύνου είχαν ακρίβεια 88% και του χαμηλού κινδύνου 98%.

Να σημειώσουμε πάντως πως σε περσινή έρευνα της ProPublica βρέθηκε πως αυτά τα προληπτικά αλγοριθμικά συστήματα που εφαρμόζονται κατά κόρον από φυλακές και δικαστήρια, είχαν πολλά ελαττώματα και συχνά εμφάνιζαν μια προκατάληψη σε συγκεκριμένες φυλές, αφού η προκατάληψη των ανθρώπων επηρέαζε τη δημιουργία του λογισμικού. Ήταν επίσης εύκολο να επηρεαστούν μέσω hacking.

Η αστυνομία του Durham ισχυρίζεται πως θα χρησιμοποιήσει τις αποφάσεις του HART μόνο σε συμβουλευτικό επίπεδο.