Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να θυμάται

Ένα βήμα πιο κοντά στον ανθρώπινο εγκέφαλο
15 Μαρτίου 2017 07:56
Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να θυμάται

Τα νευρωνικά δίκτυα χρειάζεται να μαθαίνουν από την αρχή όλες τις εργασίες τους και δεν μπορούν να βασιστούν σε προηγούμενη γνώση όπως οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι. Οι μηχανικοί της Alphabet όμως δημιούργησαν ένα νέο αλγόριθμό για την DeepMind τεχνητή νοημοσύνη της Google, ο οποίος επιτρέπει στο δίκτυο να αποκτά πρότερη γνώση θυμούμενο το παρελθόν και έτσι να μαθαίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όπως οι νευρώνες δημιουργούν συνάψεις και τις διατηρούν όταν κάτι ήταν χρήσιμο στο παρελθόν για τον άνθρωπο, έτσι και ο αλγόριθμος Elastic Weight Consideration, αποφασίζει πόσο σημαντική είναι μια γνώση για μια συγκεκριμένη εργασία, κρατώντας την για μελλοντική χρήση. Στα tests που πραγματοποιήθηκαν με 10 κλασσικά Atari παιχνίδια, η DeepMind δε χρειάστηκε να μάθει ξεχωριστά κάθε παιχνίδι, αλλά μπορούσε να πάρει τη γνώση από το ένα και αν ήταν σχετική, να την εφαρμόσει στο άλλο.

Οι δοκιμές βέβαια έδειξαν πως η προσαρμογή δεν είναι εύκολη, ωστόσο οι μηχανικοί απέδειξαν πως μπορούν να δώσουν λειτουργίες μνήμης στην τεχνητή νοημοσύνη. Ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον να είναι το γεγονός πως μελετώντας τη λειτουργία της, θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς συγκεντρώνουν την πληροφορία οι δικοί μας εγκέφαλοι και μπορεί να αποδειχθούν θεωρίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια.