Stephen Hawking: “Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μας καταστρέψει”

Καλεί για ενωμένη παγκόσμια κυβέρνηση
10 Μαρτίου 2017 15:52
Stephen Hawking: “Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μας καταστρέψει”

Σε συνέντευξη του στο The Times, ο πασίγνωστος ιδιοφυής θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Ωστόσο, τόνισε ταυτόχρονα πως για να επιβιώσει η ανθρωπότητα ώστε να δει αυτό το μέλλον, ενδεχομένως θα χρειαστεί να σχηματιστεί μια ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά επισήμανε:

Από τότε που ξεκίνησε ο πολιτισμός, η επιθετικότητα ήταν χρήσιμη καθώς έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα για την επιβίωση. Είναι ενσωματωμένη στα γονίδια μας από την εξέλιξη του Δαρβίνου.

Τώρα, ωστόσο, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό όπου αυτή η επιθετικότητα μπορεί να μας καταστρέψει όλους με έναν πυρηνικό ή βιολογικό πόλεμο. Πρέπει να συγκρατήσουμε αυτό το έμφυτο ένστικτό μας, με την λογική μας.

Σε αυτό το σημείο πρότεινε πως κάποιο είδος παγκόσμιας κυβέρνησης θα ήταν ιδανική για να το αποτρέψει αυτό, αλλά από την άλλη θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τυραννία. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως καταστροφολογία, αλλά είμαι αισιόδοξος. Νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Hawking είχε προειδοποιήσει πως σε 1000 χρόνια η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί. Περισσότερα σχετικά με αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.