Η πλειοψηφία των εφήβων δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις ψευδείς ειδήσεις

Νέα αποκαλυπτική έρευνα
22 Νοεμβρίου 2016 07:32
Η πλειοψηφία των εφήβων δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις ψευδείς ειδήσεις

Η πεποίθηση πως οι ψευδείς ειδήσεις στο internet είναι ένα πρόβλημα μόνο για εμπαθείς ενήλικες καταρρίπτεται με τη νέα έρευνα του Stanford University. Η έρευνα εξέτασε 7.804 μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές και διαπίστωσε πως οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις. Η ευκολοπιστία τους αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία. Πάνω από τα 2/3 των μαθητών γυμνασίου δεν καταλάβαιναν γιατί δεν έπρεπε να εμπιστευτούν ένα στέλεχος τράπεζας που ισχυρίζεται πως οι νεαρές ηλικίες θέλουν οικονομική βοήθεια, ενώ το 40% των μαθητών λυκείου δεν αναρωτήθηκαν για τη σχέση μεταξύ μιας φωτογραφίας χωρίς πηγή και την είδηση που σχετίζεται με αυτή.

Η έρευνα καταλήγει πως οι νεαρές ηλικίες νοιάζονται για την αληθοφάνεια και όχι για την ποιότητα της πληροφορίας. Μια μεγάλη φωτογραφία ή πολλές λεπτομέρειες είναι αρκετά για να προσδώσουν κύρος σε ένα Tweet, ακόμα κι αν το περιεχόμενο είναι ψευδές ή δεν αποτελεί όλη την αλήθεια. Φυσικά και ενήλικες πέφτουν θύματα της ψευδούς ενημέρωσης, τα κρούσματα όμως στις μικρές ηλικίες είναι περισσότερα.

Ως λύση προτείνεται η καλύτερη εκπαίδευση από τους καθηγητές και τους γονείς. Να μάθουν οι νεαρές ηλικίες να επιβεβαιώνουν πηγές, να αναρωτώνται για τα κίνητρα και να έχουν κριτική σκέψη.