ΗΠΑ: Απαγόρευση των social media για ανήλικους κάτω των 14 στη Φλόριντα!

Νέα ανατρεπτική νομοθεσία
26 Μαρτίου 2024 09:30
ΗΠΑ: Απαγόρευση των social media για ανήλικους κάτω των 14 στη Φλόριντα!

Σε μια σίγουρα τολμηρή κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία των ανηλίκων από τους πιθανούς κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνήτης Ron DeSantis της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ θέσπισε έναν από τους αυστηρότερους νόμους της χώρας για τη χρήση των social media.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η νέα νομοθεσία, η οποία υπεγράφη τη Δευτέρα, απαγορεύει σε όσους είναι κάτω των 14 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και με τη συγκατάθεση των γονέων.

Αυτός ο ριζοσπαστικός νόμος έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και την ιδιωτική ζωή των παιδιών. Αναμενόμενα, το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2025, έχει αποτελέσει αφορμή για έντονες συζητήσεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των ανηλίκων και της διατήρησης των ατομικών ελευθεριών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υποχρεωμένες να διαγράφουν και τους υφιστάμενους λογαριασμούς που διατηρούν άτομα κάτω των 14 ετών από τη Φλόριντα. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες, με πιθανή αποζημίωση έως και 10.000 δολάρια στον ανήλικο, ενώ οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 50.000 δολάρια ανά παράβαση.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι ακόμη και μετά το όριο ηλικίας, οι 14χρονοι και οι 15χρονοι θα χρειάζονται την άδεια των γονέων τους για να ενταχθούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να δώσει στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους και να διασφαλίσει ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κυβερνήτης DeSantis υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία των παιδιών από την εθιστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους κινδύνους που εγκυμονούν, όπως η έκθεση σε επιτηδείους και το διαδικτυακό bullying. Ωστόσο, ο νόμος αναμένεται να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, με τους επικριτές του να επικαλούνται πιθανές παραβιάσεις του ‘First Amendment’.

Καθώς ο νόμος ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αν άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φλόριντα και θα θεσπίσουν παρόμοια νομοθεσία.