Επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων

Τεράστιας σημασίας ανακάλυψη για την αστρονομία και τη φυσική
12 Φεβρουαρίου 2016 07:26
Επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων

Ο Albert Einstein είχε προβλέψει πάνω από έναν αιώνα πριν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων. Πολλές προσπάθειες απόδειξης είχαν επιχειρηθεί, χωρίς επιτυχία, ήρθε όμως το Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO), με ανανεωμένο εξοπλισμό, να αποδείξει επιτέλους την ύπαρξή τους, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τη γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου. Τα κύματα προέρχονται από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοσμικά γεγονότα, όπως σύγκρουση διπλών αστρικών συστημάτων λευκών νάνων ή συνένωση μαύρων τρυπών. Η παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων από το LIGO προήλθε από μία τεράστια συνένωση μαύρων τρυπών που πραγματοποιήθηκε 1.3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κατά τη συνένωση, περίπου τρεις φορές η μάζα του Ήλιου μας μετατράπηκε σε ενέργεια σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Τα κύματα ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο δημιουργώντας μικρές δονήσεις.

Η επιβεβαίωση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εξερεύνηση του Σύμπαντος και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα οι ερευνητές θα προταθούν για Νόμπελ Φυσικής. Στον τομέα της αστρονομίας, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δε θα είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να “βλεπουμε” το σύμπαν, αφού με τα βαρυτικά κύματα μπορούμε να ερευνήσουμε μαύρες τρύπες και αστέρες νετρονίων όπου τυπικά δεν υπάρχει φως για να δούμε κάτι. Μόλις ο εξοπλισμός γίνει αρκετά ευαίσθητος, θεωρητικά θα μπορούμε να μάθουμε για τα πιο ενεργητικά συμβάντα του σύμπαντός μας.

Τα συγχαρητήρια του έδωσε και ο Stephen Hawking μέσω Facebook, τονίζοντας τη σημασία αυτής της αποκάλυψης.

 

My congratulations to the LIGO team on their discovery of gravitational waves. It is a result that is at least as...

Δημοσιεύτηκε από Stephen Hawking στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016