Έναν αρχαίο ωκεανό μάγματος στη Σελήνη ανακάλυψε το rover της Ινδίας
Ο Νότιος Πόλος της Σελήνης φαίνεται πως κάποτε ήταν καλυμμένος με έναν ωκεανό λιωμένων πετρωμάτων σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της ιστορικής αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας, η οποία προσεληνώθηκε στο Νότιο Πόλο τον περασμένο Αύγουστο.
Η αποστολή εξερεύνησε αυτήν την απομονωμένη και μυστηριώδη περιοχή όπου κανένα άλλο σκάφος δεν είχε προσεληνωθεί. Η ανακάλυψή του υποστηρίζει τη θεωρία “Lunar Magma Ocean” σχετικά με το σχηματισμό της Σελήνης. Οι επιστήμονες θεωρούν πως όταν η Σελήνη σχηματίστηκε πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, ξεκίνησε να ψύχεται και ένα ελαφρύτερο ορυκτό ονόματι ferroan anorthosite (λιωμένος βράχος) επέπλευσε, σχηματίζοντας τελικά την επιφάνεια που γνωρίζουμε σήμερα.
Η θεωρία για την αρχική εξέλιξη της Σελήνης γίνεται πιο ακλόνητη υπό το φως των νέων ανακαλύψεων.
Πριν την αποστολή της Ινδίας, οι κύριες αποδείξεις για ύπαρξη ωκεανών μάγματος είχαν βρεθεί κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo.
Τον προηγούμενο Αύγουστο το Vikram lander της Ινδίας προσεληνώθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης και απελευθέρωσε το rover Pragyan. Μετά από 10 μέρες εξερεύνησης στην επιφάνεια, οι Ινδοί επιστήμονες το κατεύθυναν προς μία συγκεκριμένη τοποθεσία.
Το Pragyan μπορεί να αντέξει μεταβολές θερμοκρασίας από 70 βαθμούς Κελσίου έως -10, ενώ μπορεί να πάρει αυτόνομα αποφάσεις για το πώς θα διασχίσει την ανώμαλη και γεμάτη σεληνιακή σκόνη επιφάνεια.
Χρειάστηκαν 23 μετρήσεις με έναν alpha particle X-ray φασματογράφο, ο οποίος διεγείρει τα άτομα και αναλύει την ενέργεια που παράγεται, για να ταυτοποιήσει τα ορυκτά στο έδαφος της Σελήνης.
Το Pragyan βρήκε και αποδείξεις μίας τεράστιας σύγκρουσης μετεωρίτη στην περιοχή, πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η σύγκρουση δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες στο Ηλιακό σύστημα, γνωστό ως Aitken basin, με διάμετρο 2.500 χιλιομέτρων. Μπορεί να απέχει 350 χιλιόμετρα από την περιοχή που εξερευνεί το Pragyan, αλλά οι επιστήμονες εντόπισαν μαγνήσιο το οποίο πιστεύουν πως προήλθε από το εσωτερικό της Σελήνης, όταν εκτοξεύτηκαν τεράστιες ποσότητες υλικών στην επιφάνεια λόγω της σύγκρουσης.
Η Ινδία σκοπεύει να εκτοξεύσει και μία ακόμα αποστολή στη Σελήνη μέσα στο 2025 ή στο 2026, για να συλλέξει δείγματα της Σελήνης και να τα επιστρέψει στη Γη για ανάλυση.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.