Οι Δράκοι του Κομόντο έχουν σίδερο στα δόντια τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Άρα είχαν και οι δεινόσαυροι;
25 Ιουλίου 2024 11:02
Οι Δράκοι του Κομόντο έχουν σίδερο στα δόντια τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι γιγάντιες σαύρες που θυμίζουν απομεινάρι από την εποχή των δεινοσαύρων, γνωστές ως Δράκοι του Κομόντο (Varanus komodoensis), μόλις απέκτησαν έναν ακόμα λόγο για να τις θεωρούμε εντυπωσιακές. Μία νέα μελέτη επιστημόνων αποκάλυψε πως τα δόντια αυτών των ερπετών, περιέχουν αποθέσεις σιδήρου στις άκρες τους, βοηθώντας τα δόντια να παραμένουν αιχμηρά παρά το σκίσιμο της σάρκας του θηράματός τους.

Μάλιστα ο σίδηρος είναι τόσο συγκεντρωμένος στα άκρα των δοντιών, που προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα στους δράκους και μπορεί να μάς αποκαλύψει ακόμα, πώς καταβρόχθιζαν την τροφή τους μερικοί από τους μεγαλύτερους σαρκοφάγους δεινόσαυρους.

Οι Δράκοι του Κομόντο έχουν κυρτά, οδοντωτά δόντια για να σκίζουν τη λεία τους, όπως οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ομοιότητα για να μάθουμε περισσότερα για το πώς έτρωγαν οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι και αν χρησιμοποιούσαν σίδηρο στα δόντια τους με τον ίδιο τρόπο που το διαθέτει ο Δράκος του Κομόντο. – Aaron LeBlanc, Παλαιοντολόγος του King’s College London

Οι Δράκοι του Κομόντο είναι οι μεγαλύτερες εν ζωή σαύρες στον κόσμο, φτάνουν σε βάρος τα 166 κιλά, είναι δυνατά πλάσματα, γρήγορα και πονηρά και μπορούν να κυνηγήσουν λεία πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν και μία πανοπλία από κόκκαλα κάτω από το φολιδωτό δέρμα τους. Είναι εντυπωσιακοί κυνηγοί και τα δυνατά σαγόνια τους πραγματοποιούν δάγκωμα το οποίο περιέχει αντιπηκτικές ουσίες για να επιταχύνει την απώλεια αίματος από τη λεία τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους μικροσκοπίας και φασματοσκοπίας για να αναλύσουν τη σύνθεση των δοντιών ενός Δράκου του Κομόντο ο οποίος ήταν στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και του έγινε ευθανασία το 2023, μετά από διάγνωση για προχωρημένου σταδίου αρθρίτιδας. Βρήκαν λοιπόν μία πορτοκαλί απόχρωση κατά μήκος των ακρών των δοντιών και στην αιχμή τους, ανακαλύπτοντας πως πρόκειται για συγκέντρωση σιδήρου.

Δυστυχώς, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχουμε διαθέσιμη προς το παρόν, δεν μπορούμε να δούμε αν τα απολιθωμένα δόντια δεινοσαύρων είχαν υψηλά επίπεδα σιδήρου ή όχι. Θεωρούμε πως οι χημικές αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία της απολίθωσης, έκρυψαν πόσος σίδηρος υπήρχε εκεί. Αυτό που βρήκαμε όμως ήταν πως οι μεγαλύτεροι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι, όπως οι τυραννόσαυροι, άλλαζαν τη δομή του σμάλτου στις άκρες των δοντιών τους. Έτσι, ενώ οι Δράκοι του Κομόντο έχουν αλλάξει τη χημεία των δοντιών τους, ορισμένοι δεινόσαυροι άλλαζαν τη δομή του σμάλτου για να παραμένουν τα δόντια αιχμηρά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution.