Φωτογράφος κέρδισε διαγωνισμό AI εικόνων με πραγματική φωτογραφία!

Θέλοντας να αποδείξει την αξία της τέχνης του
14 Ιουνίου 2024 17:18
Φωτογράφος κέρδισε διαγωνισμό AI εικόνων με πραγματική φωτογραφία!

Ο φωτογράφος Miles Astray κέρδισε πρόσφατα την κατηγορία AI φωτογραφίας στα 1839 Photography Awards με την εντυπωσιακή εικόνα του ονόματι "F L A M I N G O N E". Σε αυτή απεικονίζεται ένα φλαμίνγκο με το κεφάλι του να έχει τυλιχθεί γύρω από το υπόλοιπο σώμα του. Η εικόνα, που αρχικά παρουσιάστηκε ως δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης, καθήλωσε τους κριτές και χάρισε στον Astray την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία.

Ωστόσο, η νίκη του δεν κράτησε για πολύ. Ο Astray αποκάλυψε στη συνέχεια ότι η εικόνα δεν ήταν προϊόν γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά μια γνήσια φωτογραφία που τράβηξε με την πραγματική φωτογραφική του μηχανή. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε στην ανάκληση του βραβείου του από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, οι οποίοι δήλωσαν ότι η συμμετοχή δεν πληρούσε τα κριτήρια για την κατηγορία τεχνητής νοημοσύνης.

Έπειτα, σε δήλωση στον προσωπικό του ισότοπο, ο Astray εξήγησε τα κίνητρά του για την αμφιλεγόμενη κίνηση. Ειδικότερα, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την ταχεία άνοδο και εξάπλωση του περιεχομένου που δημιουργείται από AI και τον αντίκτυπό του σε διάφορους δημιουργικούς τομείς, λέγοντας:

"Με το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώνει το ψηφιακό τοπίο με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα πυροδοτεί μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του στο μέλλον του περιεχομένου και τους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από αυτό - από δημιουργούς όπως καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και γραφίστες μέχρι εργαζόμενους σε κάθε είδους βιομηχανίες - έβαλα αυτή την πραγματική φωτογραφία στην AI κατηγορία των 1839 Awards για να αποδείξω ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τον άνθρωπο δεν έχει χάσει την αξία του, ότι η Μητέρα Φύση και οι ανθρώπινοι ερμηνευτές της μπορούν ακόμα να νικήσουν τη μηχανή και ότι η δημιουργικότητα και το συναίσθημα είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά ψηφίων".

Αναμενόμενα, το πείραμα του Astray πυροδότησε περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες και τη σημασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας, με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά.