Ετοιμαστείτε για περισσότερες αναταράξεις στα αεροπλάνα

Οι επιστήμονες εξηγούν
10 Ιουνίου 2024 11:06
Ετοιμαστείτε για περισσότερες αναταράξεις στα αεροπλάνα

Ο ουρανός μπορεί να είναι καθαρός κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και ξαφνικά έρχονται τα πάνω κάτω. Οι αναταράξεις “καθαρού αέρα” όπως ονομάζονται, είναι ένας γνωστός κίνδυνος για τα αεροσκάφη και τους επιβάτες. Δημιουργούνται από ασταθή ρεύματα αέρα σε υψηλότερα υψόμετρα. Δυστυχώς δεν είναι ορατά από το πιλοτήριο, ενώ δεν εμφανίζονται και στα ραντάρ του αεροπλάνου.

Είναι σαν να πέφτεις σε μία βαθιά λακούβα με το αμάξι ενώ πηγαίνεις με 100 χλμ/ώρα. Η ανατάραξη θα κάνει τους ανθρώπους να αναπηδήσουν στις θέσεις τους και ελπίζουμε να μην τραυματιστούν. – Dan Bubb, πρώην πιλότος και ιστορικός αεροπλοΐας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα

Σε ένα τέτοιο φαινόμενο οφείλεται και ο τραυματισμός 83 επιβατών το Μάιο σε πτήση της Singapore Airlines.

Πλέον έχουμε ισχυρές αποδείξεις πως οι αναταράξεις αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα ανακαλύψαμε πως οι σοβαρές αναταράξεις καθαρού αέρα στο βόρειο Ατλαντικό έχουν αυξηθεί κατά 55% από το 1979. Οι τελευταίες μελλοντικές προβλέψεις μας δείχνουν ένα διπλασιασμό των σοβαρών αναταράξεων τις επόμενες δεκαετίες αν το κλίμα συνεχίσει να αλλάζει όπως περιμένουμε. – Paul Williams, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών του University of Reading

Ο θερμότερος αέρας μεγαλώνει τη διαφορά στις ταχύτητες των ανέμων σε διαφορετικά ύψη, ενισχύοντας τις αναταράξεις καθαρού αέρα στο βόρειο Ατλαντικό και παγκοσμίως. Όταν ένα αεροπλάνο ταξιδεύει με ταχύτητα 880 χλμ/ώρα και συναντά αυτόν τον ασταθή αέρα, υπάρχουν επιπτώσεις.

Αν οι επιβάτες δε φορούν τη ζώνη τους, θα εκτοξευτούν προς πάσα κατεύθυνση. Είναι σαν να κάνεις skate και να περάσεις από ένα κομμάτι πάγου που αλλάζει την τριβή. Υπάρχουν δυνάμεις στο αεροπλάνο που δεν ήταν εκεί πριν.

Όταν το αεροπλάνο συναντήσει μία ανατάραξη καθαρού αέρα χάνει προσωρινά μεν, αλλά πολύ γρήγορα ύψος. Ένας απλός για να προστατευθείτε είναι να μένετε δεμένοι με τη ζώνη ασφαλείας στο κάθισμά σας, αν δε συντρέχει κάποιο λόγος να σηκωθείτε, ακόμα κι αν έχει σβήσει η ένδειξη “προσδεθείτε”.