Το Starship έχασε ένα πτερύγιο αλλά επιβίωσε από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτυχημένη η τέταρτη πτήση του
07 Ιουνίου 2024 09:35
Το Starship έχασε ένα πτερύγιο αλλά επιβίωσε από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship ήταν και η τυχερή του, αφού το σκάφος της SpaceX επιβίωσε την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα με υπερηχητικές ταχύτητες για πρώτη φορά.

Η εκτόξευση του Starship έγινε με τον Super Heavy πύραυλο από την Starbase της εταιρίας στο Texas. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Super Heavy αποκολλήθηκε από το Starship και πραγματοποίησε επιτυχώς μία ελεγχόμενη κάθοδο, καταλήγοντας στα νερά του Κόλπου του Μεξικού όπως αναμενόταν.

Το Starship συνέχισε την πτήση του για περίπου μία ώρα, ξεκινώντας την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα 45 λεπτά μετά την εκτόξευση. Σε υψόμετρο 50 χιλιομέτρων, ένα από τα πτερύγια του Starship άρχισε να διαλύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και το γυαλί της κάμερας έσπασε, ωστόσο η λάμψη από το καυτό πλάσμα συνέχισε να είναι ορατή.

Ακόμα και με αυτήν την αναποδιά, το Starship κατάφερε να παραμείνει σώο και έπεσε ελεγχόμενο στη θάλασσα λίγο αργότερα. Όπως τόνισαν οι μηχανικοί της SpaceX, το φορτίο του Starship ήταν τα δεδομένα και συλλέχθηκαν όντως πολύτιμα δεδομένα καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης, τα οποία θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του σκάφους που θα πάει τους ανθρώπους στη Σελήνη και στον Άρη.